Wykonanie

Zapraszam na coś zdrowego ale i sycącego,
tarta podana z
zieleniną i
pomidorami może być świetnym daniem obiadowym.Moi domownicy kochają tą tartę, dodatki warzywne i
sery można dowolnie zmieniać wedle upodobań
smakowych.Zawsze wychodzi.polecam;) Przepis mojego autorstwa, mieszanka różnych przepisów, nie jestem w stanie podać już nawet jakich:))Ciasto kruche (spód):250 g
mąki pszennej125 g zimnego
masła1
żółtko5 g
soli50 ml
wodyFarsz:1 mały
kalafior1 duża
cukiniabrokuły (mała główka)1
cebula, ząbek
czosnkuolej do smażenia
sól,
pieprz,Sos na farsz:250 ml
mleka100 ml kremówki2
żółtka2 łyżki
mąki2 łyżki
masła200 g tartego
żółtego seraświeża
bazylia (lub suszona)
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaPrzygotowanie:
Mąkę łączymy z
solą i zimnym
masłem. Siekamy nożem, dodajemy
żółtko i
wodę i szybko zagniatamy ciasto (unikamy ogrzewania go dłońmi), wkładamy do lodówki na 30 min.Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i dociskając do brzegów wykładamy nim formę do tarty (średnicy 24 -26 cm).W nagrzanym piekarniku (180 stopni) podpiekamy spód (z obciążeniem np.
fasolą) przez ok.15-20 min do lekkiego zrumienienia.Upieczone ciasto trzeba przestudzić przed nałożeniem masy.
Kalafior i
brokuły dzielimy na małe różyczki i z
czosnkiem gotujemy krótko na parze. Solimy.
Cukinię i
cebulę kroimy w średnią kostkę, doprawiamy i krótko szklimy na
oleju (wykładamy na durszlak aby się odsączyły).Wykładamy farsz warzywny równomiernie na ostudzone ciasto.Przygotowujemy sos: w garnku topimy
masło, dodajemy
mąkę. Kiedy się połączą, zalewamy
mlekiem i
śmietanką i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Trochę studzimy sos i dodajemy
żółtka,
starty ser (można troszkę zostawić na wierzch tarty) i posiekane listki
bazylii.Dokładnie mieszamy i wylewamy sos na farsz. Na wierzch dajemy pozostały tarty
ser.Pieczemy w 200 stopniach ok. 30 minut (aż góra się lekko przyrumieni). Najlepsza na ciepło, ale na drugi dzień jeszcze lepsza;)..