Wykonanie
Fajn y sposób na
brokuła :)
Składniki:Farsz:1 mały
brokuł15 dag
boczku1
cebula2 łyżki
mąki2 łyżki
masła10 dag startego ż
ółtego serasól,
pieprz2
jajka1 szklanka
mlekagałka muszkatołowaCiasto:25 dag
mąki krupczatki1/3 szklanki
wody125 g
masłaszczypta
soli1 łyżka
olejuSposób przygotowania:1.
Brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny
cukr u przez 3-4 minuty, powinien być al dente.2.
Cebulę i
boczek kroimy w kosteczkę.3. Z podanych składników zagniatamy ciasto - najpierw siekamy
mąkę ze schłodzonym
masłem, rozcieramy pal
cami na proszek, a
potem dodajemy
wodę,
sól i
olej. Ciasto chłodzimy w lo dówce przez pół godziny.4.
Cebulę rumienimy na patelni, następ nie dodajemy
boczek i chwilę razem smażymy.5. Z
mąki,
masła,
gałki muszkatołowej,
mleka i przypraw robimy
sos beszamelowy (sos powinien być dość wyrazis ty w smaku). Jak trochę przestygnie dodajemy do niego 2
jajka,
ser żółty i dokładnie mieszamy.6. Formę na tartę smarujemy
masłem i wylepiamy
ciastem, pamiętając, by zrobić wysokie brzegi.7. Ciasto podpiekamy w piekarniku przez ok 20 minut.8. Na podpieczone ciasto dodajemy najpierw
brokuła,
porem boczek z
cebulą i całość zalewamy sosem beszame
lowym. Całość pieczemy ok 30 minut. Podajemy na gorąco.Smacznego!!!
Źródło: Grumko