Wykonanie
Z rodzinnego domu pamiętam smak krokietów z
kapustą kiszoną lub białą,panierowanych w
bułce i
jajku i odsmażanych na złoto...ależ były pyszne.Te,z
kapustą włoską,wydały mi się równie smaczne więc przygotowałam je na obiad.
1,5 szkl.
mąki do naleśników,ale może być zwykła pszenna1 szkl.
mleka1 szkl.
wody - użyłam gazowanej2
jajka1 łyżka
oliwysólSkładniki ciasta dokładnie mieszam i odstawiam na ok.30 min.żeby odpoczęło.Następnie smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.Z podanej porcji wychodzi ok.10 szt.na patelni 26-28 cm.50 dkg
kapusty włoskiej2
cebule25 dkg plastrów
boczku - grilluję,odsączam tłuszcz na ręczniku pap.i kroję w kostkę
sos sojowypieprzolejKapustę kroję w cieniutkie paseczki i przesmażam na
oleju,aż zmięknie,jeśli potrzeba można dolać trochę
wody,żeby się nie przypaliła.Pod koniec dodaję pokrojone w kostkę
cebule.
Kapustę zdejmuję z ognia,dodaję
boczek i doprawiam
sosem sojowym i
pieprzem.Farsz nakładam na usmażone placki naleśnikowe i zwijam formując krokiety.Gotowe układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam beszamelem.7,5 dkg
masła7,5 dkg
mąki500 ml
mleka7,5 dkg
sera żółtego - użyłąm
cheddaraMasło rozpuszczam w rondlu,mieszając dodaję
mąkę,po krótkim przesmażeniu zdejmuję z ognia i stopniowo dolewam
mleko caly czas mieszajac.Powinien tworzyć się sos o jednolitej konsystencji.Po dodaniu całego
mleka stawiam rondel ponownie na ogniu i mieszając gotuję sos,aż zacznie gęstnieć.Następnie dodaję starty na tarce
ser i chwilę gotuję.Sosem zalewam krokiety i zapiekam ok.30 min.w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.Najlepsze tuż po zapieczeniu.Smacznego!!!