Wykonanie



Nie macie pomysłu na smaczny i szybki obiad. Oto idealny pomysł, gorąco Wam polecam :-)Danie to może też być kolacją na ciepło :-)Składniki:1 główka
brokułuok. 150 g
wędzonej szynki2
cebule5
jajek3 łyżki
mleka2 łyżki
mąki2 łyżki
masła klarowanegook. 100 g tartego
żółtego serasól,
pieprzWykonanie:
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na
maśle klarowanym. Dodać pokrojoną drobno
szynkę, doprawić
solą i
pieprzem, i razem przesmażyć.
Brokuła umyć i podzielić na różyczki, ugotować na parze (ok. 10 minut).Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim po kolei przesmażoną
cebulę z
szynką,
brokuł i starty
żółty ser.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ze szczyptą
soli ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodać
żółtka,
mąkę i
mleko. Doprawić
solą i
pieprzem, wylać masę na wierzch
sera.Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180 st.C na ok. 20-30 minut. Piec do momentu, aż
jajka się zetną.Podawać na ciepło, można polać też
ketchupem.Smacznego :-)