Wykonanie
Dzisiejsza propozycja jest bardzo szybka i nieskomplikowana w wykoaniu a przy tym pyszna. Miałam w lodówce opakowanie ciasta kori przywiezione jeszcze z Bułgarii. Chodziła za mną balkava... ale miałam też ochotę na lazanię która nijak się miała do ciasta kori ;) Postanowiłam to jednak jakoś wszystko połączyć razem i powstała przepyszna zapiekanka... Przypominająca strukturą lazanię a robiona podobnie jak baklava tzn przekładane natłuszczane ciasto kori. Środek wypełnia wytrawny farsz na bazie
mięsa mielonego,
pomidorów i
wina. Pysznie to wyszło więc dzielę się z
Wami i polecam baaardzo :)Składniki na farsz:1/2 kg
mielonego mięsa (ideałem byłoby baranie z wieprzowym )1 duża
cebula3 ząbki
czosnkuspora szczypta
cynamonupapryka w proszku łagodna
oliwapomidory w puszceok 20 dkg
sera żółtego2-3
jajka (
białka ubić na sztywno, a
żółtka osobno)
bazyliasól,
pieprz2-3 łyżki
mąki pszennej1 szkl.
wina wytrawnego lub półwytrawnego2-3 łyżki
bułki tartejponadto:1 opakowanie ciasta kori (bułgarski odpowiednik
ciasta filo)tarty
żółty sernatka pietruszki do dekoracji
Mięso smażyć na patelni na
oliwie. Gdy się podsmaży dodać przetarty
czosnek,
paprykę, podsmażoną
cebulę i dalej smażyć. Dodać puszkę
pomidorów,
wino,
bazylię,
sól,
pieprz i
cynamon.Gdy
pomidory się już "wchłoną" na koniec dodać 1-2 łyżki
mąki (tak żeby troszkę zgęstniało) (Jak czasem przesadzę z
przyprawami to ratuję się podlewając odrobiną
mleka.) Zdjąć z ognia. Dodać
żółtka i szybko wymieszać, dodać ubite na sztywno
białka i ok 2-3 łyżki
bułki tartej.Ciasto kori dociąć do wielkości blaszki. Blaszkę natłuścić. Ułożyć 3 płaty ciasta kori (leciutko je natłuścić pędzelkiem zamoczonym w
oliwie) Wyłożyć pierwszą warstwę
mięsa i wyrównać. Przykryć kolejnymi trzema płatami ciasta kori (znów je nawilżyć
oliwą). Czynność powtarzać do wyczerpania skłądników. U mnie wyszły w
sumie trzy warstwy
mięsne. Wierzch powinna stanowić warstwa ciasta kori. Posypać taryum
żółtym serem i oprószyć
bazylią. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temp 180-190 stopni. na złotoPodawać dowolnie np z
sosem beszamelowym (klik).Smacznego :)źródło: przepis własny


