Wykonanie
Pyszne pulpety w baaaaardzo
pomidorowym sosie.Składniki : (około 15 sztuk)* 350-400 g
mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego),* 1
cebula,* 2 ząbki
czosnku,* 25g
tartej bułki,* 1 puszka pokrojonych
pomidorów,* 1
jajko,* 2 łyżeczki
przyprawy do potraw włoskich,* 2 łyżeczki
bazylii,* 2 łyżeczki
natki pietruszki,* 2 łyżki
oliwy,*
sól,
pieprzPrzygotowanie :W dużej misce na gładką masę wymieszać
mięso,
jajko, posiekaną
cebulę, przeciśnięty przez praskę
czosnek, po 1 łyżeczce przypraw i
bułkę tartą (
bułkę dodawać stopniowo, gdyż może nie być potrzeby użycia całej).Formować kulki wielkości piłki do golfa - zwilżenie rąk ułatwia sprawę.Na dużej patelni rozgrzać dobrze
oliwę, obsmażyć pulpety za każdej strony na rumiany kolor.W
między czasie wyjąć
pomidory z puszki i wraz z sosem wlać do miski, dodać około 1/3 szklanki
wody, pozostałe
przyprawy i dobrze wymieszać(zamiast tego można użyć gotowego
sosu do spaghetti z kawałkami warzyw).Około 1/3 sosu wlać do naczynia żaroodpornego, dodać podsmażone pulpety i zalać resztą sosu.Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec pod przykryciem około 15 minut.Po tym czasie odkryć i zapiekać kolejne 15 minut.Gotowe danie można posypać
startym serem lub
ziołami (np.
natką pietruszki lub
bazylią).Podawać z
makaronem.

Przepis dołączam do akcji
Pomidorowe inspiracje a także Kuchnia bardzo Włoska 2012