Wykonanie

Fantastyczna przekąska, która jednak jest na tyle sycąca, że z powodzeniem poradzi sobie jako danie główne. Farsz
mięsny przygotowywałam podobnie jak do mousaki . Z podanej porcji wychodzi ok. 24 koszyczków. Pysznie to wyszło więc polecam Wam baaardzo :)Składniki na farsz:1/2 kg
mielonego mięsa (ideałem byłoby baranie z wieprzowym )1 duża
cebula3 ząbki
czosnkuspora szczypta
cynamonupapryka w proszku łagodna
oliwapomidory w puszceok 20 dkg
sera żółtego2-3
jajka (
białka ubić na sztywno, a
żółtka osobno)
bazyliasól,
pieprz2-3 łyżki
mąki pszennej1 szkl.
wina wytrawnego lub półwytrawnego2-3 łyżki
bułki tartejponadto:2-3 opakowania
ciasta francuskiegotarty
żółty sernatka pietruszki do dekoracji
Mięso smażyć na patelni na
oliwie. Gdy się podsmaży dodać przetarty
czosnek,
paprykę, podsmażoną
cebulę i dalej smażyć. Dodać puszkę
pomidorów,
wino,
bazylię,
sól,
pieprz i
cynamon.Gdy
pomidory się już "wchłoną" na koniec dodać 1-2 łyżki
mąki (tak żeby troszkę zgęstniało) (Jak czasem przesadzę z
przyprawami to ratuję się podlewając odrobiną
mleka.) Zdjąć z ognia. Dodać
żółtka i szybko wymieszać, dodać ubite na sztywno
białka i ok 2-3 łyżki
bułki tartej i tarty
ser. Dobrze wymieszać.
Ciasto francuskie pokroić w kwadraty ok 10x10 cm. Formę na muffinki natłuścić i wysypać lekko
kaszą manną.
Ciasto francuskie powkładać do formy wystawiając rogi ciasta na zewnątrz i wstawić do nagrzanego piekarnika. Podpiec ok 10 min w temp 200 stopni. Formę wyjąć. W każdym koszyczku zrobić wgłębienie (ciasto podczas podpiekania rośnie) i nałożyć po łyżce farszu
mięsnego. Wierzch posypać tartym
żółtym serem i zapiekać przez kolejne 10 minut na złoto. Podawać dowolnie z dodatkiem np.
sosu beszamelowego (klik). Smacznego :)źródło: przepis własny

