ßßß Cookit - przepis na Mini koszyczki z ciasta francuskiego z farszem z mięsa mielonego

Mini koszyczki z ciasta francuskiego z farszem z mięsa mielonego

nazwa

Wykonanie

Fantastyczna przekąska, która jednak jest na tyle sycąca, że z powodzeniem poradzi sobie jako danie główne. Farsz mięsny przygotowywałam podobnie jak do mousaki . Z podanej porcji wychodzi ok. 24 koszyczków. Pysznie to wyszło więc polecam Wam baaardzo :)
Składniki na farsz:
1/2 kg mielonego mięsa (ideałem byłoby baranie z wieprzowym )
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
spora szczypta cynamonu
papryka w proszku łagodna
oliwa
pomidory w puszce
ok 20 dkg sera żółtego
2-3 jajka (białka ubić na sztywno, a żółtka osobno)
bazylia
sól, pieprz
2-3 łyżki mąki pszennej
1 szkl. wina wytrawnego lub półwytrawnego
2-3 łyżki bułki tartej
ponadto:
2-3 opakowania ciasta francuskiego
tarty żółty ser
natka pietruszki do dekoracji
Mięso smażyć na patelni na oliwie. Gdy się podsmaży dodać przetarty czosnek, paprykę, podsmażoną cebulę i dalej smażyć. Dodać puszkę pomidorów, wino, bazylię, sól, pieprz i cynamon.
Gdy pomidory się już "wchłoną" na koniec dodać 1-2 łyżki mąki (tak żeby troszkę zgęstniało) (Jak czasem przesadzę z przyprawami to ratuję się podlewając odrobiną mleka.) Zdjąć z ognia. Dodać żółtka i szybko wymieszać, dodać ubite na sztywno białka i ok 2-3 łyżki bułki tartej i tarty ser. Dobrze wymieszać.
Ciasto francuskie pokroić w kwadraty ok 10x10 cm. Formę na muffinki natłuścić i wysypać lekko kaszą manną. Ciasto francuskie powkładać do formy wystawiając rogi ciasta na zewnątrz i wstawić do nagrzanego piekarnika. Podpiec ok 10 min w temp 200 stopni. Formę wyjąć. W każdym koszyczku zrobić wgłębienie (ciasto podczas podpiekania rośnie) i nałożyć po łyżce farszu mięsnego. Wierzch posypać tartym żółtym serem i zapiekać przez kolejne 10 minut na złoto. Podawać dowolnie z dodatkiem np. sosu beszamelowego (klik). Smacznego :)
źródło: przepis własny
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/09/mini-koszyczki-z-ciasta-francuskiego-z.html