Maślanka

nazwa

Jest to napój mleczny, który powstaje w wyniku oddzielenia się tłuszczu od zmaślonej śmietany. Stanowi produkt uboczny wydzielania masła ze śmietany. Może występować w formie naturalnej bądź wzbogacona smakowo. Pochodzenie i produkcja

Historia

W Polsce maślankę upowszechnili górale. Na Podhalu gospodynie częstowały turystów właśnie tym specjałem. Gaździny przygotowywały dania na bazie maślanki: polewkę maślankową i racuchy. Poiły nią również pracujących żniwiarzy. Podawały im maślankę w specjalnych dwojakach. Współcześnie maślanki nie produkuje się z kwaśnej śmietany w trakcie wyrobu masła, ale z mleka, do którego dodaje się szczepy bakterii i sterylizuje.

Zastosowanie

Maślanka spożywana jest głównie w sezonie letnim jest wspaniałym napojem orzeźwiającym. Uważana za napój dietetyczny ktory jednocześnie daje uczucie sytości. Maślankę stosuje się jako dodatek do posiłku lub samą. Zamiast mleka do wypieków często stosuje się właśnie maślankę, np. do pieczenia chleba. Propozycje wypieków to: ciasto na maślance z rabarbarem, gofry na maślance, bagietki na maślance. W stanach Zjednoczonych popularne są grube naleśniki na maślance o nazwie pancakes. Serwuje się je z syropem klonowym, miodem bądź konfiturami. Na bazie maślanki można zrobić pyszne zupy: żurek, zalewajkę, polewkę czy chłodnik. Tradycyjną potrawą łowicką podawaną na wigilię jest zupa z suszonymi owocami. Sporządza się ją z suszonych śliwek, mąki, maślanki oraz skórki pomarańczy. Maślanka jest alternatywą dla śmietany w popularnej mizerii z ogórków czy majonezu w sałatce. Smakuje wyśmienicie z ziemniakami zarówno pieczonymi, jak i puree. Maślanka to świetna marynata do mięs, zwłaszcza drobiu. To dzięki zawartości kwasu mlekowego. Mięsa i ryby nie wysuszą się podczas smażenia czy pieczenia.

Właściwości

Maślanka jest produktem niskotłuszczowym o gęstej konsystencji. Jej smak jest lekko kwaskowaty i zbliżony do śmietany. Maślanka bogata jest w lecytynę, białko oraz sole mineralne. Zawartość kwasu mlekowego w maślance sprawia, że przyczynia się ona do wydzielania soków żołądkowych oraz pobudza i reguluje trawienie. Nadzoruje on proces fermentacji w przewodzie pokarmowym i hamuje powstawanie szkodliwych bakterii i wirusów przez wytwarzanie bakteriocydów. Maślanka wzmacnia system immunologiczny organizmu. Zapobiega zaparciom i reguluje wytwarzanie żółci. Wysoka zawartość wapnia wpływa na układ kostny, pracę serca oraz kondycję naczyń krwionośnych. Witaminy z grupy B, występujące w maślance, czuwają nad prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego, uspokajają, zwalczają bezsenność. Napój zawiera również inne cenne minerały: magnez, sód, potas i fosfor. Niska zwartość tłuszczu (1,5%) w maślance sprawia, że napój ten nie tuczy. Mogą ją bez obaw pić osoby dbające o linię oraz cukrzycy, ponieważ maślanka nie zawiera cukru, chyba że jest on do niej dodany. Maślanka powinna być spożywana w trakcie i po kuracji antybiotykowej. Lecznicze właściwości maślanki ceniono już od dawna. W dawnej polskiej wsi znachorki leczyły maślanką gorączkę u dzieci.

Wartości odżywcze

Porcja: 245g Kalorie: 118 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów45 kcal

z białek35 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość0,000245 g

Objętość237 g/m3

Food folate1,6E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone1   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,127   μg

Tłuszcz3,5   g

Tłuszcze nasycone2,2   μg

Węglowodany12   g

Total Folate1,6E-05   μg

Cukier0,012   g

Białko0,0091   g

Tryptofan0,088   g

Treonina0,387   g

Izoleucyna0,5   g

Leucine0,806   g

Lysine0,679   g

Metionina0,198   g

Cystyna0,076   g

Fenyloalanina0,426   g

Tyrosine0,341   g

Walina0,595   g

Arginina0,309   g

Histydyna0,233   g

Alanina0,292   g

Kwas asparaginowy0,647   g

Kwas glutaminowy1,6   g

Glicyna0,179   g

Prolina0,818   g

Seryna0,421   g

A3,7E-05   μg

B10,000103   mg

C0,0031   mg

B67,8E-05   mg

E0,000196   mg

Beta-Tocopherol4,9E-05 μg

Gamma-tocopherol7,4E-05 μg

Delta-tocopherol4,9E-05 μg

B30,000194   mg

B127,2E-07   μg

B20,000446   mg

B50,000674   μg

B90   μg

K2,5E-07   μg

Retinol3,6E-05   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)129   IU

Bete-karoten4,9E-06 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,053 mg

Omega-60,074 mg

Fosfor0,209   mg

Magnez0,029   mg

Potas0,405   mg

Sód0,234   μg

Wapń0,317   mg

Żelazo0,000135   mg

Cynk0,000809   mg

Fluor9,8E-06   μg

Mangan4,9E-06   μg

Miedź2,3E-05   μg

Selen5,3E-06   μg

Cholesterol0,015   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %