ßßß
Jest to napój mleczny, który powstaje w wyniku oddzielenia się tłuszczu od zmaślonej śmietany. Stanowi produkt uboczny wydzielania masła ze śmietany. Może występować w formie naturalnej bądź wzbogacona smakowo. Pochodzenie i produkcja
W Polsce maślankę upowszechnili górale. Na Podhalu gospodynie częstowały turystów właśnie tym specjałem. Gaździny przygotowywały dania na bazie maślanki: polewkę maślankową i racuchy. Poiły nią również pracujących żniwiarzy. Podawały im maślankę w specjalnych dwojakach. Współcześnie maślanki nie produkuje się z kwaśnej śmietany w trakcie wyrobu masła, ale z mleka, do którego dodaje się szczepy bakterii i sterylizuje.
Maślanka spożywana jest głównie w sezonie letnim jest wspaniałym napojem orzeźwiającym. Uważana za napój dietetyczny ktory jednocześnie daje uczucie sytości. Maślankę stosuje się jako dodatek do posiłku lub samą. Zamiast mleka do wypieków często stosuje się właśnie maślankę, np. do pieczenia chleba. Propozycje wypieków to: ciasto na maślance z rabarbarem, gofry na maślance, bagietki na maślance. W stanach Zjednoczonych popularne są grube naleśniki na maślance o nazwie pancakes. Serwuje się je z syropem klonowym, miodem bądź konfiturami. Na bazie maślanki można zrobić pyszne zupy: żurek, zalewajkę, polewkę czy chłodnik. Tradycyjną potrawą łowicką podawaną na wigilię jest zupa z suszonymi owocami. Sporządza się ją z suszonych śliwek, mąki, maślanki oraz skórki pomarańczy. Maślanka jest alternatywą dla śmietany w popularnej mizerii z ogórków czy majonezu w sałatce. Smakuje wyśmienicie z ziemniakami zarówno pieczonymi, jak i puree. Maślanka to świetna marynata do mięs, zwłaszcza drobiu. To dzięki zawartości kwasu mlekowego. Mięsa i ryby nie wysuszą się podczas smażenia czy pieczenia.
Maślanka jest produktem niskotłuszczowym o gęstej konsystencji. Jej smak jest lekko kwaskowaty i zbliżony do śmietany. Maślanka bogata jest w lecytynę, białko oraz sole mineralne. Zawartość kwasu mlekowego w maślance sprawia, że przyczynia się ona do wydzielania soków żołądkowych oraz pobudza i reguluje trawienie. Nadzoruje on proces fermentacji w przewodzie pokarmowym i hamuje powstawanie szkodliwych bakterii i wirusów przez wytwarzanie bakteriocydów. Maślanka wzmacnia system immunologiczny organizmu. Zapobiega zaparciom i reguluje wytwarzanie żółci. Wysoka zawartość wapnia wpływa na układ kostny, pracę serca oraz kondycję naczyń krwionośnych. Witaminy z grupy B, występujące w maślance, czuwają nad prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego, uspokajają, zwalczają bezsenność. Napój zawiera również inne cenne minerały: magnez, sód, potas i fosfor. Niska zwartość tłuszczu (1,5%) w maślance sprawia, że napój ten nie tuczy. Mogą ją bez obaw pić osoby dbające o linię oraz cukrzycy, ponieważ maślanka nie zawiera cukru, chyba że jest on do niej dodany. Maślanka powinna być spożywana w trakcie i po kuracji antybiotykowej. Lecznicze właściwości maślanki ceniono już od dawna. W dawnej polskiej wsi znachorki leczyły maślanką gorączkę u dzieci.
Porcja: 245g Kalorie: 118 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów45 kcal
z białek35 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość0,000245 g
Objętość237 g/m3
Food folate1,6E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone1 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,127 μg
Tłuszcz3,5 g
Tłuszcze nasycone2,2 μg
Węglowodany12 g
Total Folate1,6E-05 μg
Cukier0,012 g
Białko0,0091 g
Tryptofan0,088 g
Treonina0,387 g
Izoleucyna0,5 g
Leucine0,806 g
Lysine0,679 g
Metionina0,198 g
Cystyna0,076 g
Fenyloalanina0,426 g
Tyrosine0,341 g
Walina0,595 g
Arginina0,309 g
Histydyna0,233 g
Alanina0,292 g
Kwas asparaginowy0,647 g
Kwas glutaminowy1,6 g
Glicyna0,179 g
Prolina0,818 g
Seryna0,421 g
A3,7E-05 μg
B10,000103 mg
C0,0031 mg
B67,8E-05 mg
E0,000196 mg
Beta-Tocopherol4,9E-05 μg
Gamma-tocopherol7,4E-05 μg
Delta-tocopherol4,9E-05 μg
B30,000194 mg
B127,2E-07 μg
B20,000446 mg
B50,000674 μg
B90 μg
K2,5E-07 μg
Retinol3,6E-05 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)129 IU
Bete-karoten4,9E-06 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,053 mg
Omega-60,074 mg
Fosfor0,209 mg
Magnez0,029 mg
Potas0,405 mg
Sód0,234 μg
Wapń0,317 mg
Żelazo0,000135 mg
Cynk0,000809 mg
Fluor9,8E-06 μg
Mangan4,9E-06 μg
Miedź2,3E-05 μg
Selen5,3E-06 μg
Cholesterol0,015 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %