Wykonanie
Jest mi bardzo miło, że zaczynacie zgłaszać się do mnie z pytaniami odnośnie metod pieczenia
chleba. Mam w planach przygotować podsumowanie moich dotychczasowych doświadczeń w tej dziedzinie. Myślę, że taki wpis będzie bardzo pomocny dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z zakwasem albo dopiero mają zamiar zainstalować go jako nowego lokatora swojej lodówki 😉
Składniki na zaczyn:50 g aktywnego zakwasu żytniego100
mąki żytniej razowej (typ 2000)100 ml letniej
wodySkładniki na
chleb:200 g zaczynu żytniego550 g
mąki pszennej (typ 650)50 g
otrąb pszennych + garść do posypania formy50 g czarnego
sezamu + łyżeczka do posypania bochenka2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru350 ml letniej
wodyNa dobę przed przygotowaniem zasadniczego ciasta na
chleb sporządź zaczyn, mieszając aktywny zakwas żytni z
mąką i letnią
wodą w podanych proporcjach: 50g
mąki i 50 ml
wody, po 12 godzinach znowu 50g
mąki i 50 ml
wody. Dokładnie wymieszaj za każdym razem. Po drugim „karmieniu” zakwasu 50g odłóż do słoiczka i umieść w lodówce – przyda się do następnego wypieku – resztę odstaw w ciepłe miejsce (ok 22-25 stopni) i kiedy zauważysz, że urósł, po około 4 godzinach, możesz robić ciasto.Do sporej miski przesiej
mąkę pszenną, dodaj
otręby, ziarna
sezamu,
sól i
cukier. Zrób dołek i wlej zaczyn. Stopniowo dolewając
wodę, wyrabiaj na gładkie i sprężyste ciasto. Gdy już osiągniesz ten cel, uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i zostaw w misce na pół godziny, aby ciasto odpoczęło. W międzyczasie możesz wysmarować
olejem formę i wysypać ją
otrębami (podana ilość powinna wystarczyć na 2 niewielkie keksówki, ja piekłam całość w owalnym garnku rzymskim).Kiedy ciasto „odsapnie” wyrób je jeszcze raz, zagniatając w taki sposób, aby się zwijało jak rolada. Tak uformowany wałek przełóż do przygotowanej formy, nakryj pokrywką albo drugą foremkę (czy czystą foliówką), aby nie obeschnął i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – powinien podwoić objętość.Do piekarnika wstaw na sam spód naczynie żaroodporne, wylej na nie pół szklanki
wody i nastaw grzanie na 250 stopni (góra-dół). Gdy piekarnik osiągnie temperaturę,
ostrym nożem natnij bochenek w kilku miejscach, posyp go
sezamem (ja użyłam czarnego) i wstaw na średnią szynę. Po 5 minutach zmniejsz temp. do 200 stopni i ostrożnie wyjmij naczynie z
wodą. Po 15 minutach zmień ustawienie piekarnika na grzanie tylko od dołu i piecz jeszcze przez 30-35 minut.Po wyjęciu z piekarnika sprawdź, czy bochenek jest należycie wypieczony – postukany drewnianą łyżką wyda głuchy odgłos, jeśli jest gotowy. Studź na kratce pod ściereczką.
Related PostsŻytni razowiec z
suszonymi śliwkamiPszenno-żytni razowiec na
maślance z
miodem gryczanym i
słonecznikiemChleb „cztery ziarna”
Chleb z
ziemniakami na żytnim zakwasie (z garnka rzymskiego)
Chleb pszenno-żytni na zakwasie