Chleb mieszany z czarnym sezamem i otrębami

nazwa

Wykonanie

Jest mi bardzo miło, że zaczynacie zgłaszać się do mnie z pytaniami odnośnie metod pieczenia chleba. Mam w planach przygotować podsumowanie moich dotychczasowych doświadczeń w tej dziedzinie. Myślę, że taki wpis będzie bardzo pomocny dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z zakwasem albo dopiero mają zamiar zainstalować go jako nowego lokatora swojej lodówki 😉
Składniki na zaczyn:
50 g aktywnego zakwasu żytniego
100 mąki żytniej razowej (typ 2000)
100 ml letniej wody
Składniki na chleb:
200 g zaczynu żytniego
550 g mąki pszennej (typ 650)
50 g otrąb pszennych + garść do posypania formy
50 g czarnego sezamu + łyżeczka do posypania bochenka
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
350 ml letniej wody
Na dobę przed przygotowaniem zasadniczego ciasta na chleb sporządź zaczyn, mieszając aktywny zakwas żytni z mąką i letnią wodą w podanych proporcjach: 50g mąki i 50 ml wody, po 12 godzinach znowu 50g mąki i 50 ml wody. Dokładnie wymieszaj za każdym razem. Po drugim „karmieniu” zakwasu 50g odłóż do słoiczka i umieść w lodówce – przyda się do następnego wypieku – resztę odstaw w ciepłe miejsce (ok 22-25 stopni) i kiedy zauważysz, że urósł, po około 4 godzinach, możesz robić ciasto.
Do sporej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj otręby, ziarna sezamu, sól i cukier. Zrób dołek i wlej zaczyn. Stopniowo dolewając wodę, wyrabiaj na gładkie i sprężyste ciasto. Gdy już osiągniesz ten cel, uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i zostaw w misce na pół godziny, aby ciasto odpoczęło. W międzyczasie możesz wysmarować olejem formę i wysypać ją otrębami (podana ilość powinna wystarczyć na 2 niewielkie keksówki, ja piekłam całość w owalnym garnku rzymskim).
Kiedy ciasto „odsapnie” wyrób je jeszcze raz, zagniatając w taki sposób, aby się zwijało jak rolada. Tak uformowany wałek przełóż do przygotowanej formy, nakryj pokrywką albo drugą foremkę (czy czystą foliówką), aby nie obeschnął i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – powinien podwoić objętość.
Do piekarnika wstaw na sam spód naczynie żaroodporne, wylej na nie pół szklanki wody i nastaw grzanie na 250 stopni (góra-dół). Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, ostrym nożem natnij bochenek w kilku miejscach, posyp go sezamem (ja użyłam czarnego) i wstaw na średnią szynę. Po 5 minutach zmniejsz temp. do 200 stopni i ostrożnie wyjmij naczynie z wodą. Po 15 minutach zmień ustawienie piekarnika na grzanie tylko od dołu i piecz jeszcze przez 30-35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika sprawdź, czy bochenek jest należycie wypieczony – postukany drewnianą łyżką wyda głuchy odgłos, jeśli jest gotowy. Studź na kratce pod ściereczką.
Related Posts
Żytni razowiec z suszonymi śliwkami
Pszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiem
Chleb „cztery ziarna”
Chleb z ziemniakami na żytnim zakwasie (z garnka rzymskiego)
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Źródło:http://agatagotuje.pl/chleb-mieszany-z-sezamem-i-otrebami