ßßß
Składniki na zaczyn:50 g zakwasu żytniego120 g mąki żytniej razowej (typ 2000)120 ml letniej wodySkładniki na chleb:240 g zaczynu żytniego520 g mąki pszennej (typ 650)55 g płatków owsianych górskich25 g siemienia lnianego20 g otrębów pszennych2 łyżeczki miodu2 łyżeczki soli300 ml letniej wodyNa dobę przed przygotowaniem zasadniczego ciasta na chleb sporządź zaczyn, mieszając aktywny zakwas żytni z mąką i letnią wodą w podanych proporcjach: 60g mąki i 60 ml wody, po 12 godzinach znowu 60g mąki i 60 ml wody. Dokładnie wymieszaj za każdym razem. Po drugim „karmieniu” zakwasu 50g odłóż do słoiczka i umieść w lodówce – przyda się do następnego wypieku – resztę odstaw w ciepłe miejsce (ok 22-25 stopni) i kiedy zauważysz, że urósł, po około 4 godzinach, możesz robić ciasto.Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, wsyp płatki owsiane, siemię lniane i sól. W letniej wodzie rozpuść miód. Wlej do miski zaczyn oraz wodę i zagniataj przez kwadrans, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw je na pół godziny, aby odpoczęło, przykrywając uprzednio czystą ściereczką. Po tym czasie ponownie wyrób, umieść w wysypanej otrębami formie i natnij w kilku miejscach wilgotnym, ostrym nożem.Kiedy ciasto podwoi objętość wstaw je do naparowanego, nagrzanego do 250 stopni piekarnika – po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez godzinę.Po wyjęciu z piekarnika i formy zrób test na wypieczenie – postukaj w spód bochenka drewnianą łyżką. Jeśli usłyszysz głuchy odgłos – jest dobry, jeśli nie – umieść w piekarniku na jeszcze kilka minut i piecz od spodu. Studź na kratce pod ściereczką.

Related PostsŻytni razowiec z suszonymi śliwkamiPszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiemChleb mieszany z czarnym sezamem i otrębamiChleb z ziemniakami na żytnim zakwasie (z garnka rzymskiego)Chleb pszenno-żytni z kminkiem