Łosoś

nazwa

Drapieżna ryba morska występująca w północnej części Oceanu Atlantyckiego, w rzekach Ameryki Północnej, w Morzu Białym, Morzu Północnym i Bałtyku. Formy słodkowodne tej ryby zamieszkują jeziora Ładoga i Omega. Na świecie występują cztery gatunki łososia: szlachetny, europejski, pospolity i atlantycki. Największe okazy dorastają do 150 cm długości i osiągają 24 kg masy ciała. W okresie tarła łosoś zmienia swoje środowisko z morskiego na słodkowodne – wpływa do rzek i na ich dnie składa ikrę. Larwy łososia rozwijają się przez ok 2-3 lata, a następnie dojrzałe osobniki udają się do mórz i żerują kolejne 2-3 lata. Po tym okresie osobniki udają się na tarło.

Przygotowanie

Łososia można przyrządzić na wiele sposobów. Świetnie smakuje pieczony, smażony, grillowany, gotowany na parze, wędzony, duszony, smażony saute, w galarecie, z rusztu, pieczony z sosem serowym czy tatarskim. Jego mięso można użyć do sporządzenia farszu czy pasztetu, dodać do sałatki czy na kanapkę. Łosoś nadaje się do przechowywania w postaci wędzonej, marynowanej czy konserwowanej. Warto spróbować przepisów a wykorzystaniem tej ryby: kotleciki łososiowe, pasta z wędzonego łososia, chowder łososiowo – pomidorowy, ciasteczka łososiowe z sosem tzatziki, jajecznica z wędzonym łososiem i koperkiem, jambalaya z owocami morza, lasagne z owocami morza, tymbaliki ze szpinaku i łososia, ziemniaki pieczone z wędzonym łososiem i koperkiem, farfalle ze szparagami i wędzonym łososiem itp Smak łososia doskonale podkreśla sos jogurtowokoperkowy. z ogórkiem. Dobrze też jest doprawić ją jedynie solą, pieprzem, sokiem z cytryny czy dodatkowo posypać koperkiem.

Właściwości

Łosoś charakteryzuje się bladoróżowym i delikatnym mięsem. W kuchni zaliczany jest do ryb tłustych i mało ościstych. Mięso łososia zawiera bezcenne kwasy tłuszczowe typu: omega-3 i omega-6, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie serca oraz mają zbawienny wpływ na układ ruchu, szczególnie na stawy. Spożywanie ryby wspomaga również działanie układu nerwowego i mózgu. Kwasy omega-6 chronią przed zakażeniem ran i wspierają proces gojenia, natomiast omega-3 obniżają zawartość tłuszczu we krwi oraz usprawniają pracę serca i naczyń krwionośnych. Łosoś to bogate źródło witamin: B1, B2, B6, B12 oraz A, E i D. Ta ostatnia w połączeniu z wapniem i fosforem wzmacnia układ kostny. Jod reguluje prawidłowe działanie tarczycy, a potas obniża ciśnienie, usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego. Ryba bogata jest również w inne minerały: magnez, selen, żelazo, cynk i fluor. Łosoś polecany jest chorym na cukrzycę.

Postać handlowa

Na rynku najczęściej można spotkać gatunki o pomarańczowym mięsie. Lista dostępnych, gotowych produktów z łososia jest dosyć obszerna. Do najpopularniejszych należą: tuszki z łososia, filety z łososia mrożone lub świeże, polędwica z łososia, kabanosy z łososia, dzwonka łososia luzem, kawiorowe perełki, tatar z łososia, ścinki mrożone z łososia ze skórą/bez skóry, głowy łososia mrożone, plastry wędzone z łososia, filet z łososia en croute, pasta z łososia, steki z łososia marynowane w ziołach itp.

Wartości odżywcze

Porcja: 55g Kalorie: 88 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów0 kcal

z białek53 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość5.5E-05 g

Objętość53 g/m3

Food folate7.8E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone1.4   μg

Tłuszcze wielonienasycone1.1   μg

Tłuszcz3.8   g

Tłuszcze nasycone0.829   μg

Węglowodany0   g

Total Folate7.8E-06   μg

Sacharoza0   g

Skrobia0   g

Glukoza0   g

Maltoza0   g

Fruktoza0   g

Galaktoza0   g

Cukier0   g

Białko0.013   g

Tryptofan0.142   g

Treonina0.565   g

Izoleucyna0.58   g

Leucine1   g

Lysine1.1   g

Metionina0.372   g

Cystyna0.13   g

Fenyloalanina0.495   g

Tyrosine0.437   g

Walina0.653   g

Arginina0.758   g

Histydyna0.362   g

Alanina0.764   g

Kwas asparaginowy1.3   g

Kwas glutaminowy1.9   g

Glicyna0.622   g

Prolina0.454   g

Seryna0.516   g

A2.3E-05   μg

B14.9E-05   mg

C0.000379   mg

D317   μg

B60.000257   mg

E0.000708   mg

Beta-Tocopherol2.8E-06 μg

Gamma-tocopherol1.1E-05 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30.0042   mg

B122.1E-06   μg

B29.6E-05   mg

B50.000508   μg

B90   μg

K9.2E-08   μg

Retinol2.3E-05   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)72   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.782 mg

Omega-60.119 mg

Fosfor0.167   mg

Magnez0.02   mg

Potas0.211   mg

Sód0.163   μg

Wapń0.052   mg

Żelazo0.000394   mg

Cynk0.000369   mg

Mangan1.1E-05   μg

Miedź6.4E-05   μg

Selen2.1E-05   μg

Cholesterol0.03   μg

Objętość(ml)0   ml