Wykonanie
Dzisiaj danie z gatunku tych szybkich, co się niemal same robią i świetnie smakują. Delikatne
mięso z
łososia opływające w
cytrynowo-maślanym sosiku z dodatkiem ostrawego, lecz słodkiego
pora… Głodzilla mógłby taką
rybkę z piekarnika wcinać na okrągło. W
sumie to on wszystko mógłby tak pochłaniać – grunt, żeby było ładnie podane. Z racji swojego legendarnego już apetytu został dziś nazwany iluzjonistą, który umie znikać jedzenie 😀 Pasuje do niego jak ulał. Mam tylko nadzieję, że to nie są takie magiczne sztuczki, które zaowocują tym, że zacznę kiedyś znajdować w różnych
dziwnych miejscach kawałki jedzenia… Wystarczy mi, że czasem po posiłku zamiast w serwetkę wyciera usta w kanapę 😛
Składniki (3 porcje):600 g fileta z
łososia1
młody porok. 10 g zimnego
masłaprzyprawy:
sól,
pieprz,
sok z cytrynyFilet opłucz zimną
wodą, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na trzy równe części.
Pora pokrój na dość grube talarki.Przyszykuj trzy arkusze folii aluminiowej. Każdy z nich posmaruj
masłem (najłatwiej po prostu przejechać kostką po folii), następnie połóż filety skórą do dołu. Przypraw
rybę solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem,
skrop dość obficie
sokiem z cytryny. Na każdym płacie
ryby połóż cienki plasterek
masła i posyp
porem. Zawiń każdy kawałek w folię tworząc paczuszkę.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez około 20 minut.
Related Posts
Pstrąg pieczony z
cytryną i
masłem ziołowymPstrąg smażony z
migdałamiŁososiowo-
ogórkowe roladki z zielonych naleśników
Pstrąg łososiowy pieczony z
migdałamiZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)