Wykonanie
Pokutuje mit, że jedzenie świeżych ryb jest
drogą sprawą. Tymczasem zakup 2
pstrągów to wydatek
rzędu około 10 złotych. Do tego trochę
ryżu,
czosnek,
natka pietruszki i
masło. Za niecałe 15 złotych dwie osoby mogą zjeść bardzo smaczny, zdrowy i niedrogi posiłek. A zrobienie
pstrąga w papilotach jest dziecinnie łatwe – jak przy wielu pysznych rzeczach! W prostocie jest smak
Składniki :2 sprawione
pstrągipół pęczka
natki pietruszki2 niewielkie ząbki
czosnku2 łyżki miękkiego
masłacytryna (bio)
sólPstrągi umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oprósz z wierzchu
solą.
Natkę pietruszki drobno posiekaj,
czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z miękkim
masłem, dopraw
solą i przełóż do brzuszka
ryby. Do środka włóż również po 1-2 plasterki obranej ze
skórki cytryny.
Rybę szczelnie zawiń w natłuszczoną
masłem lub
oliwą folię aluminiową albo papier do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut (możesz też wrzucić na grill).
Ryba będzie gotowa, kiedy płetwę grzbietową wyjmiesz z niej bez trudu.Podawaj z plasterkiem
cytryny.
Related PostsZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Zielone szparagi po parysku (z sosem allemande)
Pstrąg łososiowy pieczony z
migdałamiZupa ogórkowa z
kaszą mannąPstrąg smażony z
migdałami