ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony z cytryną i masłem ziołowym (w papilotach)

Pstrąg pieczony z cytryną i masłem ziołowym (w papilotach)

nazwa

Wykonanie

Pokutuje mit, że jedzenie świeżych ryb jest drogą sprawą. Tymczasem zakup 2 pstrągów to wydatek rzędu około 10 złotych. Do tego trochę ryżu, czosnek, natka pietruszki i masło. Za niecałe 15 złotych dwie osoby mogą zjeść bardzo smaczny, zdrowy i niedrogi posiłek. A zrobienie pstrąga w papilotach jest dziecinnie łatwe – jak przy wielu pysznych rzeczach! W prostocie jest smak
Składniki :
2 sprawione pstrągi
pół pęczka natki pietruszki
2 niewielkie ząbki czosnku
2 łyżki miękkiego masła
cytryna (bio)
sól
Pstrągi umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oprósz z wierzchu solą.
Natkę pietruszki drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z miękkim masłem, dopraw solą i przełóż do brzuszka ryby. Do środka włóż również po 1-2 plasterki obranej ze skórki cytryny.
Rybę szczelnie zawiń w natłuszczoną masłem lub oliwą folię aluminiową albo papier do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut (możesz też wrzucić na grill).
Ryba będzie gotowa, kiedy płetwę grzbietową wyjmiesz z niej bez trudu.
Podawaj z plasterkiem cytryny.
Related Posts
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Zielone szparagi po parysku (z sosem allemande)
Pstrąg łososiowy pieczony z migdałami
Zupa ogórkowa z kaszą manną
Pstrąg smażony z migdałami
Źródło:http://agatagotuje.pl/pstrag-pieczony-z-cytryna-i-maslem-ziolowym