ßßß
Składniki :2 sprawione pstrągipół pęczka natki pietruszki2 niewielkie ząbki czosnku2 łyżki miękkiego masłacytryna (bio)sólPstrągi umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oprósz z wierzchu solą.Natkę pietruszki drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z miękkim masłem, dopraw solą i przełóż do brzuszka ryby. Do środka włóż również po 1-2 plasterki obranej ze skórki cytryny.Rybę szczelnie zawiń w natłuszczoną masłem lub oliwą folię aluminiową albo papier do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut (możesz też wrzucić na grill).Ryba będzie gotowa, kiedy płetwę grzbietową wyjmiesz z niej bez trudu.Podawaj z plasterkiem cytryny.
Related PostsZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)Pstrąg łososiowy pieczony z migdałamiZupa ogórkowa z kaszą mannąPstrąg smażony z migdałami