Wykonanie
Miał być
pstrąg z grilla na majówkowym grillowaniu, ale mała „I” od wczoraj gorączkuje. W związku z tym nasze majówkowo- piknikowe
plany, mimo przecudnej pogody, musieliśmy zmodyfikować. Świeże
pstrągi,
pieprz cytrynowy, odrobina
masła i
czosnku i dużo, dużo
natki pietruszki i
Pstrąg z grilla gotowy, u nas taki trochę oszukany, bo z patelni grillowej, ale wyszedł przepyszny!Składniki:2
pstrągi (każdy ważący ok. 250g)2 łyżeczki
masłaZąbek
czosnkuPęczek
natki pietruszki2 łyżeczki
pieprzu cytrynowegoWykonanie:Wypatroszone wcześniej
pstrągi myjemy i posypujemy w środku
pieprzem cytrynowym.Miękkie
masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i posiekaną
natką (zostawiamy dwie całe gałązki zielonej
pietruszki).
Pietruszkowo-
czosnkowe masełko nakładamy ostrożnie do środka ryb, wkładamy też po gałązce
natki.Tak przygotowane
pstrągi kładziemy na ruszt do pieczenia ryb, lub wysmarowaną
olejem tackę aluminiową i grillujemy ok. 10 minut z każdej strony. Albo jak w naszym przypadku smarujemy
olejem patelnię grillową i smażymy na niej
ryby przez ok. 10 minut z każdej strony. Czas smażenia, czy pieczenia zależy od wielkości
ryby i od temperatury grilla, czy palnika. Musimy obserwować
pstrągi, jak
mięso będzie białe, znaczy, że
rybka jest już gotowa.