ßßß




Szybki, zdrowy i nie wymagający dużego nakładu pracy obiadSzybki – bo zaledwie w 20-30 minut, zdrowy wiadomo dlaczego – bo rybka, bo bez soli, bo pieczony a nie smażony na tłuszczuUwielbiam ryby, ale ze względu na ich wysoką cenę, a przy tym najczęściej nie najlepszą jakość, nie jadam ich za często.Właśnie dlatego jeżeli już mam tę przyjemność, gościć w swojej kuchni piękne, dorodne i sprawdzone rybki, staram się przygotować je w sposób wyjątkowy i myślę, że taki jest dzisiejszy przepis.Pstrąg wychodzi z piekarnika bardzo soczysty, cytrynowo-czosnkowy i z chrupiącą skórką – dla mnie, idealnySkładniki ( na 2 osoby ):2 wypatroszone świeże pstrągi4 łyżki masła6 ząbków czosnku1 cytrynakilka gałązek natki pietruszkipieprz i zioła prowansalskie do smakuPrzygotowanie:Pstrągi dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy pieprzem, ziołami, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godz. ( najlepiej na noc ).Po zamarynowaniu każdego pstrąga nacinamy w 3 miejscach.W środek ( tzw. kieszonkę ) każdej ryby wkładamy po łyżce masła, 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku, 2 półplasterki cytryny i gałązkę pietruszki.W nacięcia, które zrobiliśmy na początku, również wkładamy po kawałku cytryny ( pół plasterka, lub ćwiartkę ).Rybę układamy na folii aluminiowej, na wierzch ryby dajemy po łyżce masła i gałązce pietruszki, szczelnie zawijamy i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, na 20-30 minut ( na 5 minut przed końcem, odwijamy folię i włączamy termoobieg, by pstrąg się zarumienił i miał chrupiącą skórkę ).Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom