Wykonanie
Szybki, zdrowy i nie wymagający dużego nakładu pracy obiadSzybki – bo zaledwie w 20-30 minut, zdrowy wiadomo dlaczego – bo
rybka, bo bez
soli, bo pieczony a nie smażony na tłuszczuUwielbiam
ryby, ale ze względu na ich wysoką cenę, a przy tym najczęściej nie najlepszą jakość, nie jadam ich za często.Właśnie dlatego jeżeli już mam tę przyjemność, gościć w swojej kuchni piękne, dorodne i sprawdzone
rybki, staram się przygotować je w sposób wyjątkowy i myślę, że taki jest dzisiejszy przepis.
Pstrąg wychodzi z piekarnika bardzo soczysty,
cytrynowo-
czosnkowy i z chrupiącą skórką – dla mnie, idealnySkładniki ( na 2 osoby ):2 wypatroszone świeże
pstrągi4 łyżki
masła6 ząbków
czosnku1
cytrynakilka gałązek
natki pietruszkipieprz i
zioła prowansalskie do smakuPrzygotowanie:
Pstrągi dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy
pieprzem,
ziołami, skrapiamy
sokiem z połowy
cytryny i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godz. ( najlepiej na noc ).Po zamarynowaniu każdego
pstrąga nacinamy w 3 miejscach.W środek ( tzw. kieszonkę ) każdej
ryby wkładamy po łyżce
masła, 3 pokrojone w plasterki ząbki
czosnku, 2 półplasterki
cytryny i gałązkę
pietruszki.W nacięcia, które zrobiliśmy na początku, również wkładamy po kawałku
cytryny ( pół plasterka, lub ćwiartkę ).
Rybę układamy na folii aluminiowej, na wierzch
ryby dajemy po łyżce
masła i gałązce
pietruszki, szczelnie zawijamy i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, na 20-30 minut ( na 5 minut przed końcem, odwijamy folię i włączamy termoobieg, by
pstrąg się zarumienił i miał chrupiącą skórkę ).Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom