ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony bez soli

Pstrąg pieczony bez soli

nazwa

Wykonanie

Szybki, zdrowy i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad
Szybki – bo zaledwie w 20-30 minut, zdrowy wiadomo dlaczego – bo rybka, bo bez soli, bo pieczony a nie smażony na tłuszczu
Uwielbiam ryby, ale ze względu na ich wysoką cenę, a przy tym najczęściej nie najlepszą jakość, nie jadam ich za często.
Właśnie dlatego jeżeli już mam tę przyjemność, gościć w swojej kuchni piękne, dorodne i sprawdzone rybki, staram się przygotować je w sposób wyjątkowy i myślę, że taki jest dzisiejszy przepis.
Pstrąg wychodzi z piekarnika bardzo soczysty, cytrynowo-czosnkowy i z chrupiącą skórką – dla mnie, idealny
Składniki ( na 2 osoby ):
2 wypatroszone świeże pstrągi
4 łyżki masła
6 ząbków czosnku
1 cytryna
kilka gałązek natki pietruszki
pieprz i zioła prowansalskie do smaku
Przygotowanie:
Pstrągi dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy pieprzem, ziołami, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godz. ( najlepiej na noc ).
Po zamarynowaniu każdego pstrąga nacinamy w 3 miejscach.
W środek ( tzw. kieszonkę ) każdej ryby wkładamy po łyżce masła, 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku, 2 półplasterki cytryny i gałązkę pietruszki.
W nacięcia, które zrobiliśmy na początku, również wkładamy po kawałku cytryny ( pół plasterka, lub ćwiartkę ).
Rybę układamy na folii aluminiowej, na wierzch ryby dajemy po łyżce masła i gałązce pietruszki, szczelnie zawijamy i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, na 20-30 minut ( na 5 minut przed końcem, odwijamy folię i włączamy termoobieg, by pstrąg się zarumienił i miał chrupiącą skórkę ).
Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5
Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom
Źródło:http://www.usmazona.pl/pstrag-pieczony-bez-soli