Śledź

nazwa

Ryba morska z rodziny śledziowatych, określana również jako śledź oceaniczny. Występuje w oceanie Atlantyckim i Pacyfiku, w Morzu Północnym i Bałtyku. Popularne gatunki to: śledź atlantycki, pacyficzny, szkocki, duński, norweski, bałtycki, śledź sałaka. Ryba jest niewielkich rozmiarów i rzadko przekracza 40 cm długości. W Polsce pod nazwą „śledź” można kupić śledzia atlantyckiego i pacyficznego.

Zastosowanie

Z punktu widzenia kulinarnego i handlowego śledzie dzielimy na:

  • pełnotłuste bez mlecza i ikry (poławiane w maju);
  • chude bez mlecza i ikry (poławiane w październiku);
  • tłuste i delikatne z mleczem i ikrą (poławiane od lipca do sierpnia).

Mięso ryby ma specyficzny aromat i żółtokremową barwę. Marynowanie w mleku, wodzie z dodatkiem ziół czy w piwie skutecznie pozbawia śledzia kwaskowatego smaku. Ze śledzia można przyrządzać wiele potraw na ciepło i na zimno. Najczęściej spożywa się je w marynatach albo sosach: majonezowych, śmietanowych czy pomidorowych. Nadają się do smażenia, pieczenia i wędzenia. Jędrne mięso nie rozpadnie się podczas faszerowania śledzia czy pieczenia go na ruszcie. Przyrządzając tę rybę warto sięgnąć po ostre korzenne przyprawy, gorczycę, czarny pieprz, ziele angielskie czy goździki. Śledź to nieodłączna ryba na wigilijnym stole. W Polsce kojarzona jest z okresami postu. Nie może jej zabraknąć podczas imprez w postaci zakąski czy przystawki.

Postać handlowa

W handlu spotkać można śledzie zielone, czyli świeże oraz solone, wędzone lub w rozmaitych konserwach (np. w oleju, w sosie pomidorowym). Dostępne są matiasy, rolmopsy, piklingi, kipery i iwashi.

Wartości odżywcze

Porcja: 55g Kalorie: 0.125 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów0 kcal

z białek0.052 kcal

z alkoholu0 kcal

Food folate5E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone3.7   μg

Tłuszcze wielonienasycone1.6   μg

Tłuszcz8.1   g

Tłuszcze nasycone1.9   μg

Węglowodany0   g

Total Folate5E-06   μg

Cukier0   g

Białko0.012   g

Tryptofan0.136   g

Treonina0.531   g

Izoleucyna0.558   g

Leucine0.98   g

Lysine1.1   g

Metionina0.359   g

Cystyna0.13   g

Fenyloalanina0.473   g

Tyrosine0.409   g

Walina0.624   g

Arginina0.725   g

Histydyna0.357   g

Alanina0.733   g

Kwas asparaginowy1.2   g

Kwas glutaminowy1.8   g

Glicyna0.582   g

Prolina0.428   g

Seryna0.494   g

A2E-05   μg

B15.1E-05   mg

C0.000193   mg

B60.000238   mg

E0.000754   mg

B30.0019   mg

B126.3E-06   μg

B20.000153   mg

B50.000521   μg

B90   μg

K5.5E-08   μg

Retinol2E-05   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)65   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-31.3 mg

Omega-60.114 mg

Fosfor0.164   mg

Magnez0.023   mg

Potas0.264   mg

Sód0.058   μg

Wapń0.05   mg

Żelazo0.000784   mg

Cynk0.000536   mg

Mangan2.7E-05   μg

Miedź6E-05   μg

Selen2.6E-05   μg

Cholesterol0.048   μg

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %