Wykonanie
Ludzie mają różne postanowienia noworoczne. Obiecują sobie, że rzucą palenie, zostaną wegetarianami albo nimi nie zostaną, schudną x kilogramów, nie będą przeklinać, przeczytają 52 książki, dostaną awans i będą zarabiać miliony, staną się lepszymi ludźmi, będą więcej czasu spędzać z dziećmi i oglądać mniej telewizji. Początek roku obfituje w takie i inne tego typu ambitne założenia, o których w połowie stycznia nie chce się już pamiętać.Jednym z moich postanowień noworocznych było, że
będę częściej jadać
śledzie. Żeby było trudniej, zdecydowałam, że
będę unikać kupowania gotowych, już przyprawionych filetów, tylko
będę je przyrządzać sama i eksperymentować z nowymi
smakami. Na pierwszy ogień poszło połączenie
śledzia z
cytrynami, których miałam dość sporo po zakupach w InCampagna .Słonawe
śledzie, kwaśna
cytryna przełamana odrobiną
słodyczy pochodzącej z
miodu i dodatek pachnącego lasem
rozmarynu to smaczne, ale dość wytrawne połączenie. Idealne dla tych, którym już znudził się nieśmiertelny słodko-
octowy śledź z
cebulą.
Składniki (na słoik 900 ml):500 g solonych
filetów śledziowych (
matiasów)1
cytryna obrana ze skórki (najlepiej ekologiczna)sok z 1
cytryny2 gałązki
rozmarynu1 łyżka płynnego
miodu (np. rzepakowego)1/3 szklanki
oleju rzepakowegoczarny pieprzZanim zaczniesz moczyć
śledzie, sprawdź, jak bardzo są słone. Jeśli bardzo – mocz przez około dobę w wodzie, zmieniając ją dwukrotnie. Jeśli mniej – mocz je kilka godzin. Może się zdarzyć, że wystarczy je tylko opłukać.Wymoczone filety odciśnij papierowym ręcznikiem z nadmiaru
wody i osusz, następnie pokrój na kawałki.Obraną ze
skórki cytrynę pokrój na cieniutkie plasterki.Wymieszaj
sok z cytryny z
miodem i
olejem.Na dnie słoika ułóż kilka kawałków
śledzia, oprósz lekko
pieprzem i drobno posiekanym albo porwanym
rozmarynem, połóż plasterek
cytryny. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Na koniec zalej mieszaniną
oleju i
soku z cytryny. W razie potrzeby dolej samego
oleju, ponieważ
śledzie mają być nim całkowicie przykryte.Wstaw do lodówki na dwa dni, aby składniki się dobrze przegryzły.
Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremŚledzie z
suszonymi śliwkami i
winemŚledzie po kaszubsku (i prawo zachowania energii)
Śledzie z
cebulą w
oleju lnianym i trochę o NNKT
Śledzie w
śmietanie