Wykonanie
Nie planowałam przygotowywać kolejnego wpisu na ten temat, ale szalony ciąg skojarzeń połączył w jedną całość
śledzie i miłość małżeńską. I nie mogłam się powstrzymać.Wariacji na temat
śledzia ze
śmietaną jest mnóstwo. Jeśli mam niewiele czasu, używam
matiasów w
oleju, bo nie wymagają specjalnego przygotowania i od niemal od razu nadają się do jedzenia (tak jak w tym przepisie – klik). Gdy mi się nie spieszy, kupuję solone płaty
śledziowe. Te drugie były moją zmorą, kiedy zaczynałam swoją
śledziową przygodę.
Śledzie wychodziły mi albo za słone, albo zbyt wymoczone i bez wyrazu.Z czasem nauczyłam się, że zanim się za nie zabiorę, trzeba je sprawdzić „na smak”, co bywa średnio przyjemne. Od razu jednak wiadomo, czy kupione filety wymagają tylko lekkiego opłukania
wodą, czy może potrzebują kilku godzin, a w ekstremalnych przypadkach nawet doby, żeby można je było normalnie zjeść. Dlatego najczęściej instrukcje typu: mocz przez 2, 3, 4 godziny, można sobie w buty włożyć. Przepis na
śledzie może być bardzo dobry, ale przez samo źle wykonane moczenie potrawa może być koncertowo zepsuta. Najpyszniejsze
matiasy, takie do przepłukania tylko, można zdobyć w małych sklepach
rybnych. W dużych supermarketach najczęściej są te filety zasolone do niemożliwości.Kiedy zdobywałam doświadczenie z tymi
rybami,
Małż składał mi ciche dowody miłości, jedząc te pierwsze okropieństwa bez narzekania. To więcej dla mnie znaczyło niż najpiękniejsze bukiety kwiatów czy gorące, kwieciste wyznania (w których zresztą on nigdy nie gustował i zmienić tego nie zamierza). Aby dostrzec prawdziwą miłość, trzeba
mieć szeroko otwarte oczy, a nie uszy.
Składniki :500 g solonych
filetów śledziowych (
matiasów)duża
cebulatwarde
jabłko3 łyżki
octu winnego (może być
jabłkowy)300 g kwaśnej
śmietany 12-18%
czarny pieprzZanim zaczniesz moczyć
śledzie, sprawdź, jak bardzo są słone. Jeśli bardzo – mocz przez około dobę w wodzie, zmieniając ją dwukrotnie (do drugiego moczenia możesz użyć
mleka). Jeśli mniej – mocz je kilka godzin. Może się zdarzyć, że wystarczy je tylko opłukać.Wymoczone filety starannie odciśnij papierowym ręcznikiem z nadmiaru
wody, następnie pokrój na kawałki i oprósz świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
Cebulę pokrój w cienkie piórka i zalej wrzątkiem. Po 10 minutach odcedź i dokładnie odciśnij, wymieszaj z pokrojonym w kosteczkę
jabłkiem,
octem i
śmietaną.Pokrojone na kawałki
śledzie połącz z
cebulą i
śmietaną, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.Świetnie smakują tradycyjnie podane z
ziemniakami w mundurkach.
Related Posts
Śledzie z
cebulą w
oleju lnianym i trochę o NNKT
Śledzie w
czerwonej cebuliŚledzie z
suszonymi śliwkami i
winemCytrynowe śledzie z
rozmarynemŚledzie po kaszubsku (i prawo zachowania energii)