ßßß
Ryba morska z rodziny śledziowatych, określana również jako śledź oceaniczny. Występuje w oceanie Atlantyckim i Pacyfiku, w Morzu Północnym i Bałtyku. Popularne gatunki to: śledź atlantycki, pacyficzny, szkocki, duński, norweski, bałtycki, śledź sałaka. Ryba jest niewielkich rozmiarów i rzadko przekracza 40 cm długości. W Polsce pod nazwą „śledź” można kupić śledzia atlantyckiego i pacyficznego.
Z punktu widzenia kulinarnego i handlowego śledzie dzielimy na:
Mięso ryby ma specyficzny aromat i żółtokremową barwę. Marynowanie w mleku, wodzie z dodatkiem ziół czy w piwie skutecznie pozbawia śledzia kwaskowatego smaku. Ze śledzia można przyrządzać wiele potraw na ciepło i na zimno. Najczęściej spożywa się je w marynatach albo sosach: majonezowych, śmietanowych czy pomidorowych. Nadają się do smażenia, pieczenia i wędzenia. Jędrne mięso nie rozpadnie się podczas faszerowania śledzia czy pieczenia go na ruszcie. Przyrządzając tę rybę warto sięgnąć po ostre korzenne przyprawy, gorczycę, czarny pieprz, ziele angielskie czy goździki. Śledź to nieodłączna ryba na wigilijnym stole. W Polsce kojarzona jest z okresami postu. Nie może jej zabraknąć podczas imprez w postaci zakąski czy przystawki.
W handlu spotkać można śledzie zielone, czyli świeże oraz solone, wędzone lub w rozmaitych konserwach (np. w oleju, w sosie pomidorowym). Dostępne są matiasy, rolmopsy, piklingi, kipery i iwashi.
Porcja: 55g Kalorie: 0,125 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów0 kcal
z białek0,052 kcal
z alkoholu0 kcal
Food folate5E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone3,7 μg
Tłuszcze wielonienasycone1,6 μg
Tłuszcz8,1 g
Tłuszcze nasycone1,9 μg
Węglowodany0 g
Total Folate5E-06 μg
Cukier0 g
Białko0,012 g
Tryptofan0,136 g
Treonina0,531 g
Izoleucyna0,558 g
Leucine0,98 g
Lysine1,1 g
Metionina0,359 g
Cystyna0,13 g
Fenyloalanina0,473 g
Tyrosine0,409 g
Walina0,624 g
Arginina0,725 g
Histydyna0,357 g
Alanina0,733 g
Kwas asparaginowy1,2 g
Kwas glutaminowy1,8 g
Glicyna0,582 g
Prolina0,428 g
Seryna0,494 g
A2E-05 μg
B15,1E-05 mg
C0,000193 mg
B60,000238 mg
E0,000754 mg
B30,0019 mg
B126,3E-06 μg
B20,000153 mg
B50,000521 μg
B90 μg
K5,5E-08 μg
Retinol2E-05 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)65 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-31,3 mg
Omega-60,114 mg
Fosfor0,164 mg
Magnez0,023 mg
Potas0,264 mg
Sód0,058 μg
Wapń0,05 mg
Żelazo0,000784 mg
Cynk0,000536 mg
Mangan2,7E-05 μg
Miedź6E-05 μg
Selen2,6E-05 μg
Cholesterol0,048 μg
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %