ßßß
Składniki :50 dag udźca z sarny2 średnie cebule2 łyżki klarowanego masła lub olej rzepakowy do smażenia150 ml czerwonego, wytrawnego wina15 zgniecionych ziaren jałowca1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu3 ziarna ziela angielskiego2 liście laurowesól i pieprz3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowegoMięso oczyść z błon i pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem, odstaw na chwilę w chłodne miejsce.Cebule obierz i posiekaj, zeszklij na połowie masła, następnie przełóż do rondelka, w którym będziesz robić gulasz.Na pozostałym maśle podsmaż sarninę, kiedy lekko się zrumieni, przełóż ją do garnka z cebulą. Dodaj przyprawy: jałowiec (koniecznie rozgnieciony!), ziele angielskie, liście laurowe i rozmaryn. Wlej wino i uzupełnij wodą tak, aby mięso znajdowało się około centymetra poniżej poziomu płynu. Duś na małym ogniu do miękkości. Kiedy mięso będzie już gotowe, zapraw całość koncentratem pomidorowym i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.Podawaj na przykład z kluskami na parze.
Related PostsŚledzie po kaszubsku (i prawo zachowania energii)Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiWarzywny gulasz wołowyRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremGulasz wieprzowy z pieczarkami i rozmarynem