Wykonanie
Dziczyzna kojarzy mi się z promotorem mojej pracy magisterskiej. Był on (w
sumie nadal jest) zapalonym myśliwym i specjalistą w zakresie motywów zwierzęcych w literaturze polskiej od średniowiecza aż po dzień dzisiejszy. Znany był również z tego, że seminaria u niego to emocjonalny rollercoaster. Niejednokrotnie dziewczyny z mojej grupy musiały wychodzić w trakcie zajęć na korytarz, żeby nie „szantażować go łzami”. No cóż, jeśli nie miał on litości dla pięknookich saren, to tym bardziej nie będzie jej miał dla egzaltowanych polonistek.Może te wspominki moje niespecjalnie są przyjemne, lecz muszę
rzec, że potrawa, na którą podaję tutaj przepis jest jak najbardziej. Robiąc ją, liczyłam się z tym, że mój Pan i Władca będzie kręcił nosem – nie przepada za jałowcem (
kiełbasy jałowcowej nie zje w żadnym wypadku).
Kurcze, ale jak tu do
dziczyzny nie dodać tych jagód? Wrzuciłam je do gara i chłop mój mnie zaskoczył, bo nie marudził ani trochę. Istnieje taka ewentualność, że ekstremalnie głodny z pracy wrócił albo ktoś mi go podmienił, bo zjadł całą porcję i nawet pochwalił, że dobrePrzepis autorski – improwizowany.
Składniki :50 dag udźca z sarny2 średnie
cebule2 łyżki klarowanego
masła lub
olej rzepakowy do smażenia150 ml czerwonego,
wytrawnego wina15 zgniecionych ziaren jałowca1 płaska łyżeczka suszonego
rozmarynu3 ziarna
ziela angielskiego2
liście laurowesól i
pieprz3 czubate łyżeczki
koncentratu pomidorowegoMięso oczyść z błon i pokrój w kostkę, oprósz
solą i
pieprzem, odstaw na chwilę w chłodne miejsce.
Cebule obierz i posiekaj, zeszklij na połowie
masła, następnie przełóż do rondelka, w którym będziesz robić gulasz.Na pozostałym
maśle podsmaż
sarninę, kiedy lekko się zrumieni, przełóż ją do garnka z
cebulą. Dodaj
przyprawy:
jałowiec (koniecznie rozgnieciony!),
ziele angielskie,
liście laurowe i
rozmaryn. Wlej
wino i uzupełnij
wodą tak, aby
mięso znajdowało się około centymetra poniżej poziomu płynu. Duś na małym ogniu do miękkości. Kiedy
mięso będzie już gotowe, zapraw całość
koncentratem pomidorowym i ewentualnie dopraw
solą i
pieprzem.Podawaj na przykład z kluskami na parze.
Related Posts
Śledzie po kaszubsku (i prawo zachowania energii)Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiWarzywny gulasz wołowy
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremGulasz wieprzowy z
pieczarkami i
rozmarynem