ßßß Cookit - przepis na Klasyczny boeuf stroganoff [Jakub Kuroń gotuje]

Klasyczny boeuf stroganoff [Jakub Kuroń gotuje]

nazwa

Wykonanie

Dania jednogarnkowe to nie tylko oszczędność czasu, ale świetny pomysł na jesienne obiady. Jakub Kuroń pokaże, jak w prosty sposób przyrządzić boeuf stroganoff - jedno z ulubionych dań w rodzinie Kuroniów.
Składniki:
400 g wołowiny np. udźca lub łopatki, pokrojonej w paseczki
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 duża cebula pokrojona w grubsze piórka
1 łyżka mąki pszennej
100 ml czerwonego wytrawnego wina
200 g pieczarek oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki
2 łyżki musztardy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
150 ml śmietanki 30 proc.
szczypta cukru
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej z masłem. Podsmażyć mięso na rumiany kolor przez 7-8 minut. Dodać cebulę, smażyć dodatkowe 5 minut. Następnie oprószyć mąką i zalać winem. Kiedy odparuje połowę objętości, wlać 100 ml wody. Dusić pod przykryciem przez 1 godzinę, po czym wsypać pieczarki, dodać musztardę, koncentrat pomidorowy oraz śmietankę. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Najlepiej podawać z bagietką.
Inne odcinki cyklu zobaczysz tutaj
Kanał Jakuba Kuronia na YouTube może zasubskrybować tutaj
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/10,135410,19207297,klasyczny-boeuf-stroganoff-jakub-kuron-gotuje.html