Wykonanie
Dania jednogarnkowe to nie tylko oszczędność czasu, ale świetny pomysł na jesienne obiady. Jakub Kuroń pokaże, jak w prosty sposób przyrządzić boeuf stroganoff - jedno z ulubionych dań w rodzinie Kuroniów.Składniki:400 g
wołowiny np. udźca lub
łopatki, pokrojonej w paseczki2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiego1 łyżka
oleju1 łyżka
masła1 duża
cebula pokrojona w grubsze piórka1 łyżka
mąki pszennej100 ml czerwonego
wytrawnego wina200 g
pieczarek oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki2 łyżki
musztardy1 łyżka
koncentratu pomidorowego150 ml
śmietanki 30 proc.szczypta
cukrusól,
pieprzSposób przygotowania:Na patelni rozgrzać
olej z
masłem. Podsmażyć
mięso na rumiany kolor przez 7-8 minut. Dodać
cebulę, smażyć dodatkowe 5 minut. Następnie oprószyć
mąką i zalać
winem. Kiedy odparuje połowę objętości, wlać 100 ml
wody. Dusić pod przykryciem przez 1 godzinę, po czym wsypać
pieczarki, dodać
musztardę,
koncentrat pomidorowy oraz
śmietankę. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić
solą,
pieprzem oraz szczyptą
cukru. Najlepiej podawać z
bagietką.Inne odcinki cyklu zobaczysz tutajKanał Jakuba Kuronia na YouTube może zasubskrybować tutaj