ßßß
Lista zakupów dla 4- 6 osób:800 ml bulionu warzywnego1 puszka mleka kokosowego (400 ml)1 opakowanie makaronu ryżowego1 marchewka6 pieczarek1 czerwona papryka1 czerwona papryczka chili1 mała cebula3 pojedyncze piersi kurczaka1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry2 ząbki czosnkukawałek świeżego imbirukawałek pora4 łyżki kiełków fasoli mungprzyprawy: sos sojowy, curry, kurkumamasłoszczypiorek do posypaniaMakaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Piersi z kurczaka pokroić w paski. Cebulę, czosnek, chili drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce (ok. 1 łyżeczka).Paprykę, marchew i czerwoną paprykę pokroić w paski. Por i pieczarki pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła . Wrzucić kawałki kurczaka i zrumienić. Dodać cebulę, papryczkę chili, czosnek i starty imbir. Podsmażyć razem 2-3 min. Następnie dorzucić paski czerwone zwykłej papryki, marchewki i krążki pora. Smażyć razem kolejne kilka minut.Zawartość patelni przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem. Wlać mleko kokosowe. Przyprawić do smaku: sosem sojowym, kurkumą i curry. Wrzucić kiełki i plastry pieczarek. Gotować razem ok. 10-12 min.Zupę podawać w miseczkach z makaronem, posypaną szczypiorkiem.
Smacznego życzy oliwek :)