Wykonanie
Od dawna miałam ochotę na zrobienie tej zupy. Zainspirował mnie przepis z potravel choć wprowadziłam swoje zmiany :)
Cukinię zastąpiłam
pieczarkami i dodałam sporo
curry.
Lista zakupów dla 4- 6 osób:800 ml
bulionu warzywnego1 puszka
mleka kokosowego (400 ml)1 opakowanie
makaronu ryżowego1
marchewka6
pieczarek1
czerwona papryka1 czerwona
papryczka chili1 mała
cebula3 pojedyncze
piersi kurczaka1/2 łyżeczki czerwonej pasty
curry2 ząbki
czosnkukawałek świeżego
imbirukawałek
pora4 łyżki
kiełków fasoli mung
przyprawy:
sos sojowy,
curry,
kurkumamasłoszczypiorek do posypania
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Piersi z kurczaka pokroić w paski.
Cebulę,
czosnek,
chili drobno posiekać.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce (ok. 1 łyżeczka).
Paprykę,
marchew i
czerwoną paprykę pokroić w paski.
Por i
pieczarki pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
masła . Wrzucić kawałki
kurczaka i zrumienić. Dodać
cebulę,
papryczkę chili,
czosnek i starty
imbir. Podsmażyć razem 2-3 min. Następnie dorzucić paski czerwone zwykłej
papryki,
marchewki i krążki
pora. Smażyć razem kolejne kilka minut.Zawartość patelni przełożyć do garnka, zalać gorącym
bulionem. Wlać
mleko kokosowe. Przyprawić do smaku:
sosem sojowym,
kurkumą i
curry. Wrzucić
kiełki i plastry
pieczarek. Gotować razem ok. 10-12 min.Zupę podawać w miseczkach z
makaronem, posypaną
szczypiorkiem.
Smacznego życzy
oliwek :)