Wykonanie
Mule to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Te
owoce morza można przyrządzić na wiele różnych sposobów i muszę przyznać, że w każdej kombinacji smakują fantastycznie!
Składniki:1 kg muli1 mała, biała
cebula (może być
szalotka)2-3 ząbki
czosnku1 cm
imbiru1
papryczka chilli1/2 puszki
mleka kokosowego1
marchewka200 g
kalafiora (użyłam mrożonego)1/2
czerwonej paprykiokoło 2 łyżeczek
curry w proszku1 łyżka
oleju roślinnego lub
masła klarowanego1 małe opakowanie
makaronu ryżowegosól,
pieprzPrzygotowanie:Mule dokładnie oczyścić, usunąć wąsy. Jeśli znajdziemy otwartą
małże należy puknąć nią lekko o blat i jeśli się nie zamknie to trzeba ją wyrzucić. Wszystkie połamane i uszkodzone mule również trzeba wyrzucić.Przygotować wszystkie składniki:
czosnek,
chilli,
imbir,
cebulę – pokroić bardzo drobno;
marchewkę umyć, obrać, można zetrzeć na tarce lub pokroić obieraczką lub na mandolinie w cienkie plasterki;
kalafior podzielić na różyczki;
paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.
Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, ale trzymamy we wrzątku około 1 minutę krócej i odcedzamy.Na dużej patelni podgrzewamy
olej, wrzucamy
cebulkę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dorzucamy
czosnek,
chilli i
imbir i smażymy jeszcze chwilę aż uwolni się aromat. Wszystko posypujemy
curry i odrobiną
soli, mieszamy (powinno już pachnięć pięknie). Dodajemy
marchewkę,
kalafiora i
paprykę i smażymy chwilę aż składniki się połączą. Warzywa zalewamy
mlekiem kokosowym, przykrywamy i dusimy około 5 minut, aż smaki się przegryzą i warzywa zmiękną. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem, ew. odrobiną
curry.Na patelnie wrzucamy
małże, podkręcamy na duży ogień, przykrywamy i smażymy do czasu aż wszystkie
małże się otworzą. Powinno to zająć około 5-6 minut. Od czasu do
małże należy potrząsnąć, aby równomiernie rozprowadzić ciepło. Na koniec, kiedy
małże są otwarte dokładamy
makaron ryżowy, przykrywamy i czekamy jeszcze około 1 minuty, żeby
makaron przeszedł smakiem sosu i
małże do końca się ugotowały. Należy pamiętać o tym, żeby wyrzucić wszystkie nie otwarte
małże.Smacznego!Wskazówki:Zamiast
makaronu ryżowego, można oczywiście zjeść
małże po prostu z
bagietką.Jeśli mamy pomysł na dodanie innych warzyw do sosu, np.
zielonego groszku czy
szpinaku to też będzie pasować.Możemy użyć oczywiście świeżego
kalafiora, ale wtedy należy go wcześniej pokroić na różyczki i ugotować prawie do miękkości.