Wykonanie
Potrawka z
marchewki, którą Wam dziś chcę pokazać, pasuje idealnie do duszonego lub pieczonego
kurczaka podanego z
ryżem. Jest kremowa, słodkawa, a smak jest trochę podkręcony
curry i
czosnkiem.
Składniki :0,5 kg
marchewki3
szalotki1 łyżka
masłasól,
pieprz do smaku1 mały ząbek
czosnkumała szczypta
curry1 (mała) puszka
mleka kokosowego - ok. 200 g.Przygotowanie :Myję i obieram
marchewki, jeśli są dość grube kroję je wzdłuż na pół, a
potem kroję w cienkie ukośne plasterki. Przekładam je do garnka, wlewam tyle
wody, by je lekko przykrywała, lekko
solę i gotuję do miękkości. Odlewam
wodę (
marchewka zostaje w garnku), dodaję
masło, posiekane drobniutko
szalotki i mieszając smażę 3-4 minuty. Dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek i
curry, smażę jeszcze minutę. Dolewam
mleko kokosowe, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Pod przykryciem duszę wszystko ok. 8 minut. Podaję na gorąco.Przepis autorski.