Wykonanie
Gorące lato nie sprzyja jedzeniu
wędliny dlatego znacznie częściej sięgam po warzywne "wynalazki". Ostatnio wśród zapisek sprzed lat znalazłam przepis na pastę z
marchwi. Jako, że kilka dni temu
marchewka bardzo pozytywnie zaskoczyłam mnie w tych racuchach postanowiłam spróbować. Pasta wyszła znakomita, ale musi być bardzo dobrze dosmakowana i moim zdaniem schłodzona. Wspaniale smakowała z ciemnym
razowym pieczywem.
Składniki:3
marchewki3-4 łyżki
masła2 ząbki
czosnku4-5 łyżek
jogurtu naturalnegosól,
pieprzszczypta
kolendryszczypta
curryMarchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach (ja starłam na grubszych).
Masło rozpuścić na patelni, dodać startą
marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek i podsmażyć, aż
marchewka będzie miękka. Odstawić do wystygnięcia. Gdy masa
marchewka wystygnie dodać
sól,
pieprz, roztarte ziarenka
kolendry oraz
jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.Smacznego:)