Wykonanie
Wywar z warzyw1,5 l
wody2
marchewki1
pietruszkakawałek
selerabiała część
pora1 mała
cebula1 ząbek
czosnku2 plasterki
suszonych grzybów5 ziarenek
ziela angielskiego2
liście lauroweŻurek4 kromki bezglutenowego
chleba (użyłam
chleba na sodzie, ale może być też na zakwasie albo kupny, najlepiej
razowy)3 ząbki
czosnku2 łyżeczki suszonego
majeranku1
liść laurowy1 łyżka
oliwy lub
oleju rzepakowego100 ml kwaśnej
śmietany (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)sok z 1
cytrynyświeżo zmielony
czarny pieprzsólDo podaniaugotowane na twardo
jajkakiełbasa (bezglutenowa z certyfikatem lub z zaufanego źródła)

przepis na 1,7 l
żurkuBezglutenowyZawiera:
JajaNabiałKiełbasa jest klasycznym dodatkiem do wielkanocnego
żurku, ale nie jest obowiązkowa. Równie dobrze będzie smakować z samym
jajkiem. Jeśli jednak zdecydujesz się ją dodać, pamiętaj, by podczas zakupów uważnie sprawdzać skład i ostrzeżenie o zawartości glutenu. Tyczy się to również
wędlin i wszystkich
mięsnych wyrobów. Wyroby ekologiczne rzadziej zwierają gluten, ale zawsze się upewnij!1. Do garnka wlej 1,5 l
wody i zagotuj. 2. Warzywa na
wywar obierz, opłucz i włóż do gotującej się
wody razem z
czosnkiem,
grzybkami, zielem i liśćmi laurowymi. 3. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu i odcedź wszystko łyżką cedzakową. 4. Do
bulionu włóż kromki
chleba bezglutenowego, dodaj
majeranek, drobno posiekany
czosnek,
liść laurowy i
oliwę. 5. Zagotuj i trzymaj na ogniu ok. 10–15 minut, aż
chleb się całkowicie rozpadnie. 6. Zdejmij z ognia, dopraw porządnie
solą,
pieprzem. 7. Do miseczki wlej
śmietanę i stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj do niej gorącą zupę, za każdym razem mieszając.
Śmietana się ogrzeje do temp. zupy (powinna zacząć lekko parować) i zapobiegnie to jej zwarzeniu. 8.
Śmietanę wlej do
żurku, energicznie mieszając. 9. Kolejno dodaj sok wyciśnięty z
cytryny i zamieszaj. 10. W razie potrzeby dopraw
solą i
pieprzem do smaku. 11. Żurek odstaw na 2–3 godziny, stanie się bardziej aromatyczna. 12. Przed podaniem podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Podawaj z
jajkiem pokrojonym na ćwiarki, plasterkami
kiełbasy i ugotowaną
marchewką z
wywaru.


Pomysł na żurek z dodatkiem kromek
chleba zaczerpnęłam od MaćkaKrzysztofa z forum.celiakia.pl
Sałatka wiosenna z
jajkami przepiórczymiSzyszki z
ryżu z domową masą
krówkową