Wykonanie
Nie ma Wielkanocy bez
żurku. A jeśli żurek, to koniecznie na
białej kiełbas ie z
jajkiem na twardo. Tradycyjna potrawa wielkanocna, którą przygotowuję często, jednak nigdy nie smakuje tak dobrze jak właśnie w święta. Ż urek wielkanocny musi smakować wy jątkowo, więc zachęcam do przygotowania zakwasu samodzielnie. Kilka przypraw i dobrej jakości składniki to cały s ekr et idealnego wielkanocnego posiłku :)
Składniki:2 1/2 litra
wody2 średnie
marchewki1
cebula5 średnich
ziemniaków5 sztuk białej parzonej
kiełbasy200 g
wędzonego boczku500 ml domowego zakwasu na żurek (przepis tutaj)2 ząbki
czosnku3
suszone grzybki2 łyżki suszonego
majeranku4
liście laurowe4
ziela angielskie2 łyżki posiekanej
natki pietruszki5 ziaren
czarnego pieprzusól (do smaku)Do podania:
śmietana 18%jajka na twardo (ilość według uznania)
Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wod y i odstawić na pół godziny. Do
wody dodać liś cie, ziel a, ziarna
pieprzu, obrany i zmiażdżony
czosnek oraz
grzyby wraz z
wodą, w które j się moczyły . Zagotować.
Ziemniaki,
marchew i
cebulę obrać.
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę,
marchew w talarki,
cebulę opalić nad gazem. Warzywa dodawać do garnka .
Boczek pokroić w kostkę, zarumienić na suchej patelni. Dodać do
wywaru. Gotować do czasu, aż warzywa będą na pół miękkie.
Kiełbasę nakłuć kilkukrotnie widelcem dodać do
wywaru i chwilę gotować. Dodać
majeranek i wlać wymieszany wcześniej zakwas. Gotować około 10 minut. Pod kon iec gotowania dodać posiekaną
natkę pietruszki i doprawić żurek
solą i ewentualnie
pieprzem. Podawać gorący z
jajkiem na twardo i kleksem
śmietany. Smacznego!Rady: Dla wyostrzenia smaku do
żurku można dodać 1 łyżkę startego
chrzanu.Oprócz
marchwi,
ziemniaków i
cebuli można dodać do
żurku także
seler i
pietruszkę.
Śmietanę (wcześniej zahartowaną odrobiną
wywaru) można dodać do
żurku pod koniec gotowania.