ßßß
Składniki:2 1/2 litra wody2 średnie marchewki1 cebula5 średnich ziemniaków5 sztuk białej parzonej kiełbasy200 g wędzonego boczku500 ml domowego zakwasu na żurek (przepis tutaj)2 ząbki czosnku3 suszone grzybki2 łyżki suszonego majeranku4 liście laurowe4 ziela angielskie2 łyżki posiekanej natki pietruszki5 ziaren czarnego pieprzusól (do smaku)Do podania:śmietana 18%jajka na twardo (ilość według uznania)
Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wod y i odstawić na pół godziny. Do wody dodać liś cie, ziel a, ziarna pieprzu, obrany i zmiażdżony czosnek oraz grzyby wraz z wodą, w które j się moczyły . Zagotować. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, marchew w talarki, cebulę opalić nad gazem. Warzywa dodawać do garnka . Boczek pokroić w kostkę, zarumienić na suchej patelni. Dodać do wywaru. Gotować do czasu, aż warzywa będą na pół miękkie. Kiełbasę nakłuć kilkukrotnie widelcem dodać do wywaru i chwilę gotować. Dodać majeranek i wlać wymieszany wcześniej zakwas. Gotować około 10 minut. Pod kon iec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić żurek solą i ewentualnie pieprzem. Podawać gorący z jajkiem na twardo i kleksem śmietany. Smacznego!Rady: Dla wyostrzenia smaku do żurku można dodać 1 łyżkę startego chrzanu.Oprócz marchwi, ziemniaków i cebuli można dodać do żurku także seler i pietruszkę.Śmietanę (wcześniej zahartowaną odrobiną wywaru) można dodać do żurku pod koniec gotowania.