Wykonanie
Mieszkając w USA trudno mi przemilczeć Święto Dziękczynienia (Thanksgiving). Wszędzie, w prasie, telewizji i internecie
mówi się o tym ważnym dla Ameryki święcie . Niektórzy nazywają je świętem
indyka, bo występuje on w roli głównej jako podstawowe menu uroczystego obiadu.Weganie niezmordowanie szukają alternatywnych rozwiązań, z lepszym lub gorszym skutkiem. Proponuję Wam mój „indykowy” eksperyment mając nadzieję, że się Wam spodoba.

Foto: M.BojkoSkładniki:2 kostki
tofu tawrdego (ok. 800g)1 szklanka zmielonych na
mąkę płatków owsianych2 łyżki
skrobi kukurydzianej2 łyżki
ketchupu2 łyżki
sosu sojowego2 łyżeczki mielonej wędzonej
papryki1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne1 łyżeczka sproszkowanej
czerwonej papryki1/2 łyżeczki
soli2
suszone pomidory w
oleju (opcjonalnie)2 łyżki
płatków drożdżowychWykonanie:
Tofu odciskamy z nadmiaru
wody – kładziemy na talerz, przykrywamy drugim talerzem na wierzchu którego kładziemy jakieś obciążenie. Zostawiamy na 1.5-2h aby
woda odciekła.Odciśnięte
tofu miksujemy z resztą składników w robocie kuchennym, doprawiając do smaku.Nadzienie:1 duża
cebula pokrojona w kostkę25 dkg
pieczarek pokrojonch w kostkę2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę1
marchewka pokrojona w krążki lub kostki1/2 szklanki ugotowanej i zmielonej
soczewicy zielonej lub ugotowanego
ziemniaka2 kromki
chleba razowego pokrojonego w drobną kostkę
przyprawy:1 łyżeczka wędzonej
papryki lub tzw. liquid smoke

2 łyżki
płatków drożdżowychprzyprawa warzywna,
tymianek,
pieprz ziołowy,
sól ziołowa. Można po prostu użyć lekko pikantaną
przyprawę do grila.Wykonanie:
Cebulę,
pieczarki i
marchewkę podsmażamy na
oleju. Doprawiamy, dodajemy
soczewicę i pokrojoną w drobną kosteczkę kromkę
chleba.Do posmarowanej
olejem i posypanej sproszkowaną
czerwoną papryką foremki (uzyskujemy przez to ten piękny kolor) wykładamy na brzegi zmiksowane
tofu (najlepiej łyżką którą moczymy w
oleju – masa z
tofu ma konsystencję gęstego kremu),
potem dodajemy nadzienie i przykrywamy resztą masy z
tofu, smarując wierzch
olejem.Pieczemy w piekarniku w temp. 350F (180C) przez ok. 1 . 15 godziny.W czasie pieczenia nasza pieczeń najpierw rośnie dość wysoko, a po wyjęciu z piekarnika opada. Po lekkim ostudzeniu można wyjąć z blaszki. Przed podaniem spryskać delikatnie
olejem to sprawia że pieczeń prezentuje się ładniej.:)Propozycja świątecznego obiadu poniżej: