Wykonanie
...tak za mną ostatnio "chodziły" tradycyjne placki ziemniaczane :) ...a mąż poparł ten pomył, ale pod warunkiem, że zrobię jakiś sos....no i proszę...tak dzisiaj wyglądał nasz niedzielny obiad :)

PRZEPIS:Składniki:
ziemniaki (my starliśmy około 1 kg)1
cebula1
jajko2-3 łyżki
mąki bezglutenowej1 łyżeczka
drożdży (opcjonalnie)
sól,
pieprzSos:0,5 kg
mięsa wieprzowego z
łopatki (bio od rodziców ;))2
cebule1
czerwona papryka1
marchew1 ząbek
czosnku1 cm
imbiru (opcjonalnie)100 ml
śmietany roślinnej (dla "niealergików" możemy użyć tradycyjnej
śmietany)1 łyżka
mąki bezglutenowej
papryka słodka mielona,
pieprz,
sos sojowy (opcjonalnie),
sólSos1.
Cebulę,
czosnek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię beztłuszczową. Dusimy.2. Kroimy
mięso w kostkę i dorzucamy do
cebuli, wlewamy około 0,5 szklanki
wody. Razem dusimy.3.
Paprykę kroimy w kostkę,
marchewkę kroimy w plasterki, wrzucamy warzywa do
mięsa i wszystko dusimy pod przykryciem.

4.
Śmietankę mieszamy z
mąką i
przyprawami. Wlewamy do sosu, aby zagęścić.

Placki ziemniaczane1. Obieramy
ziemniaki i ścieramy na tarce.2. Ścieramy
cebulę.3. Dodajemy 2-3 max 4 łyżki do zagęszczenia
mąkę bezglutenową.
Przyprawy,
jajko i
drożdże. Wszystko mieszamy.


4. Smażymy na patelni beztłuszczowej.


....i GOTOWE !!! :)
