ßßß
Klasyczne placki ziemniaczane są bardzo dobre, ale można czasem nieco poeksperymantować. Aby nie było nudno i zwyczajnie można dodać do ziemniaków inne warzywa, np. kabaczki, cukinie, dynię, marchewkę. Ja najbardziej lubię placki z ziemniaków i cukiniiMyślę, że przepis ten można uznać za typowo polski. Zatem wpasowuje się znakomicie w akcję Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl .PRZEPIS AUTORSKISkładniki:0,5 kg ziemniaków1 mała cukinia1 mała cebulaszklanka mąki2 jajkasól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowanyŚcieramy na tarce ziemniaki, cukinię i cebulę. Mieszamy z mąką, jajkami i przyprawami. Smażymy na oleju roślinnym.

Polecam te placki na ostro – najlepiej z sosem czosnkowym lub ewentualnie z pomidorowym.