Wykonanie
Lubicie szybkie dania jednogarnkowe? No właściwie to przez chwilę dwu... ale ostatecznie z jednej patelni ;-)
Ryż przygotowany w ten sposób jest lekki i sycący. Warzywa możecie sobie dowolnie wymieniać na inne, też tak czasem robię, ale i tak zawsze będzie to idealne danie "na szybko" :-)SKŁADNIKI1 szklanka
brązowego ryżu2
cebule (lub 1 duża)2
marchewki1/4
selera1 ząbek
czosnku1 mała
cukinia (albo kawałek z dużej)1 ząbek
czosnku1/2
czerwonej papryki5 - 6
pieczarek2 - 3 łyżki ciemnego
sosu sojowego4 łyżki
olejusłodka mielona
paprykapieprz,
sólRyż wsypujemy na sitko i przepłukujemy zimną
wodą, pozostawiamy na chwilę, by się odsączył. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju i wkładamy
ryż, smażymy ok. 5 minut (w tym czasie mieszamy), a następnie całość przekładamy do garnka z wrzącą, lekko posoloną
wodą i gotujemy przez 25 minut. Odcedzamy.
Marchewkę i
selera ścieramy na tarce jarzynowej,
cebulę kroimy w drobną kostkę,
pieczarki w plasterki,
paprykę i
cukinię w paski,
czosnek przeciskamy przez praskę.Na patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki
oleju, dodajemy
cebulę i
czosnek, smażymy przez chwilę tak by
czosnek nie zbrązowiał (bo będzie gorzki). Dodajemy
marchewkę,
selera i
pieczarki, a następnie dusimy pod przykryciem, aż
marchewka zmięknie. Następnie dodajemy
paprykę,
cukinię, odsączony
ryż,
przyprawy, całość mieszamy i dalej dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. W tym czasie
ryż powinien całkiem zmięknąć, jeśli uważacie, że wymaga jeszcze chwili, pozostawcie przykrytą patelnię na wyłączonym palniku jeszcze przez chwilę.Podajemy jako danie samodzielne lub dodatek do
mięsa.