ßßß
Lubicie szybkie dania jednogarnkowe? No właściwie to przez chwilę dwu... ale ostatecznie z jednej patelni ;-) Ryż przygotowany w ten sposób jest lekki i sycący. Warzywa możecie sobie dowolnie wymieniać na inne, też tak czasem robię, ale i tak zawsze będzie to idealne danie "na szybko" :-)SKŁADNIKI1 szklanka brązowego ryżu2 cebule (lub 1 duża)2 marchewki1/4 selera1 ząbek czosnku1 mała cukinia (albo kawałek z dużej)1 ząbek czosnku1/2 czerwonej papryki5 - 6 pieczarek2 - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego4 łyżki olejusłodka mielona paprykapieprz, sól
Ryż wsypujemy na sitko i przepłukujemy zimną wodą, pozostawiamy na chwilę, by się odsączył. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wkładamy ryż, smażymy ok. 5 minut (w tym czasie mieszamy), a następnie całość przekładamy do garnka z wrzącą, lekko posoloną wodą i gotujemy przez 25 minut. Odcedzamy.Marchewkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę i cukinię w paski, czosnek przeciskamy przez praskę.Na patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez chwilę tak by czosnek nie zbrązowiał (bo będzie gorzki). Dodajemy marchewkę, selera i pieczarki, a następnie dusimy pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Następnie dodajemy paprykę, cukinię, odsączony ryż, przyprawy, całość mieszamy i dalej dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. W tym czasie ryż powinien całkiem zmięknąć, jeśli uważacie, że wymaga jeszcze chwili, pozostawcie przykrytą patelnię na wyłączonym palniku jeszcze przez chwilę.Podajemy jako danie samodzielne lub dodatek do mięsa.