ßßß Cookit - przepis na Gryczanex – burger z kaszy gryczanej i tofu

Gryczanex – burger z kaszy gryczanej i tofu

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 13 lutego 2017
Życzyłabym sobie aby kasza gryczna częściej gościła na moim stole ze względu chociażby na rutynę (flawonoid). Jak niektóre źródła podają, 100 g kaszy dostarcza jej tyle ile zawiera jedna tabletka Rutinoscorbinu.
Polecam kaszę w super pysznej formie jako bezglutenwy, burger - Gryczanex.
Składniki
kasza gryczana - 1 szklanka
tofu twarde - 1 kostka (400g)
cebula - poszatkowana - 1 sztuka
płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 3 łyżki
czosnek - prażony lub sproszkowany - 2 łyżeczki
podrażony słonecznik - zmielony - 4 łyżki
przyprawa warzywna, sól i pieprz do smaku
papryka wędzona - 1 łyżeczka
pieprz cayenne - 1/4 -1/2 łyżeczki
sos sojowy - 1 łyżka
orzechy włoskie pokrojone opcjonalnie - 1 szklanka
Instrukcje
Kaszę gryczaną gotujemy w 2,5 szklanki osolonej wody z przyprawami.
Cebulę podsmażamy na oleju.
Tofu i cebulę miskujemy w robocie kuchennym lub żyrafą częsciowo.
Mieszamy resztę składników i doprawiamy.
Pnierujemy w bułce tartej w wersji bezglutenowej dobieramy ulubioną panierkę np. zmielone siemię lniane, orzechy, słonecznik i inne.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/gryczanex-burger-z-kaszy-gryczanej-i-tofu