ßßß Cookit - przepis na KOTLETY ALBO PULPETY SZPINAKOWE

KOTLETY ALBO PULPETY SZPINAKOWE

nazwa

Wykonanie

Dwa w jednym czyli z tych samych produktów można zrobić i kotlety i pulpeciki. Jak kto woli. Zjada się je wyśmienicie i bardzo szybko, bo zmielony i prażony na suchej patelni słonecznik nadaje im wyjątkowy smak.
Składniki:
1 1/2 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę
1 kostka tofu ok. 400 g
1 1/2 szklanki prażonego słonecznika
4 łyżki płatków drożdżowych
opakowanie mrożonego szpinaku (pokrojonego lub całego)
przyprawy: przyprawa do pizzy, sproszkowany czosnek, przyprawa warzywana, pieprz cayenne, sól
1. Płatki owsiane i słonecznik dokładnie zmielić.
2. Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i pokroić.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
5. Po uformowaniu można smażyć na patelni lub na piec w piekarniku 375F (ok. 200C) ok 20 -30 min.
Pamiętajmy o wysmarowaniu blachy olejem oraz aby kotlety przewrócić w trakcie pieczenia. Żeby kotlety i pulpety nie wyschły w czasie pieczenia w piekarniku należy posmarować je olejem.
Pulpety najchętniej podaję w sosie pomidorowym. Kotlety dobre są jako hamburgery na kanapki lub do drugiego dania z ziemniakmi, ryżem, komosą ryżową oraz kaszami.
Z przepisu wychodzi ok. 16 kulek lub 10 kotletów.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/kotlety-albo-pulpety-szpinakowe