ßßß Cookit - przepis na Wegański „indyk”

Wegański „indyk”

nazwa

Wykonanie

Mieszkając w USA trudno mi przemilczeć Święto Dziękczynienia (Thanksgiving). Wszędzie, w prasie, telewizji i internecie mówi się o tym ważnym dla Ameryki święcie . Niektórzy nazywają je świętem indyka, bo występuje on w roli głównej jako podstawowe menu uroczystego obiadu.
Weganie niezmordowanie szukają alternatywnych rozwiązań, z lepszym lub gorszym skutkiem. Proponuję Wam mój „indykowy” eksperyment mając nadzieję, że się Wam spodoba.
Foto: M.Bojko
Składniki:
2 kostki tofu tawrdego (ok. 800g)
1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki soli
2 suszone pomidory w oleju (opcjonalnie)
2 łyżki płatków drożdżowych
Wykonanie:
Tofu odciskamy z nadmiaru wody – kładziemy na talerz, przykrywamy drugim talerzem na wierzchu którego kładziemy jakieś obciążenie. Zostawiamy na 1.5-2h aby woda odciekła.
Odciśnięte tofu miksujemy z resztą składników w robocie kuchennym, doprawiając do smaku.
Nadzienie:
1 duża cebula pokrojona w kostkę
25 dkg pieczarek pokrojonch w kostkę
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 marchewka pokrojona w krążki lub kostki
1/2 szklanki ugotowanej i zmielonej soczewicy zielonej lub ugotowanego ziemniaka
2 kromki chleba razowego pokrojonego w drobną kostkę
przyprawy:
1 łyżeczka wędzonej papryki lub tzw. liquid smoke
2 łyżki płatków drożdżowych
przyprawa warzywna, tymianek, pieprz ziołowy, sól ziołowa. Można po prostu użyć lekko pikantaną przyprawę do grila.
Wykonanie:
Cebulę, pieczarki i marchewkę podsmażamy na oleju. Doprawiamy, dodajemy soczewicę i pokrojoną w drobną kosteczkę kromkę chleba.
Do posmarowanej olejem i posypanej sproszkowaną czerwoną papryką foremki (uzyskujemy przez to ten piękny kolor) wykładamy na brzegi zmiksowane tofu (najlepiej łyżką którą moczymy w oleju – masa z tofu ma konsystencję gęstego kremu), potem dodajemy nadzienie i przykrywamy resztą masy z tofu, smarując wierzch olejem.
Pieczemy w piekarniku w temp. 350F (180C) przez ok. 1 . 15 godziny.
W czasie pieczenia nasza pieczeń najpierw rośnie dość wysoko, a po wyjęciu z piekarnika opada. Po lekkim ostudzeniu można wyjąć z blaszki. Przed podaniem spryskać delikatnie olejem to sprawia że pieczeń prezentuje się ładniej.:)
Propozycja świątecznego obiadu poniżej:
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/weganski-indyk