ßßß Cookit - przepis na KOTLETY BROKUŁOWO – KALAFIOROWE Z QUINOA

KOTLETY BROKUŁOWO – KALAFIOROWE Z QUINOA

nazwa

Wykonanie

Kotleciki bogate w składniki odżywcze ze względu na unikalne połącznie trzech warzyw: kalafiora, brokułów i jarmużu. Warzywa te cenione są przede wszystkim ze względu na właściwości antynowotworowe, witaminę C, wapń i błonnik.
Na dodatek quinoa, bardziej znana pod nazwą komosy ryżowej albo ryżu peruwiańskiego, dopełnia ten wyjątkowy skład nie tylko w kwestii wartości odżywczych ale również walorów smakowych. Jest ona dobrym źródłem białka, wapnia, żelaza oraz jest bezglutenowa.
Składniki:
1 opakowanie mrożonej mieszanki brokułów i kalafiora (moja mieszanka miała również marchewkę, więc dogotowałam trochę kalafiora i brokułów)
3/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa) lub zwykły brązowy ryż
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra papryka, papryka wędzona, curry
2 łyżki siemienia lnianego
Zieleninka, tym razem użyłam 2 liście jarmużu, ale może to być szpinak, pietruszka, koperek lub liście mleczu (czyli mniszka lekarskiego)
Wykonanie
Warzywa rozmrozić i ugotować w osolonej wodzie. Potem zetrzeć na tarce, rozbić w robocie kuchennym, albo rozgnieść widelcem.
Ryż ugotować z przyprawami. Zieleninkę drobno pokroić. Cebulkę usmażyć na oleju z czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i formować kotlety.
Kotlety obtaczamy w mieszance: zmielone siemię lniane i mąka ziemniaczana
Komosa ryżowa po upotowaniu
Z przepisu wychodzi ok.12-14 kotlecików.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/kotlety-brokulowo-kalafiorowe-z-quinoa