Wykonanie
Kotleciki bogate w składniki odżywcze ze względu na unikalne połącznie
trzech warzyw:
kalafiora,
brokułów i
jarmużu. Warzywa te cenione są przede wszystkim ze względu na właściwości antynowotworowe, witaminę C, wapń i błonnik.Na dodatek quinoa, bardziej znana pod nazwą komosy ryżowej albo
ryżu peruwiańskiego, dopełnia ten wyjątkowy skład nie tylko w kwestii wartości odżywczych ale również walorów
smakowych. Jest ona dobrym źródłem
białka, wapnia, żelaza oraz jest bezglutenowa.Składniki:1 opakowanie mrożonej mieszanki
brokułów i
kalafiora (moja mieszanka miała również
marchewkę, więc dogotowałam trochę
kalafiora i
brokułów)3/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa) lub zwykły
brązowy ryż1
cebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
ostra papryka,
papryka wędzona,
curry2 łyżki
siemienia lnianegoZieleninka, tym razem użyłam 2 liście
jarmużu, ale może to być
szpinak,
pietruszka,
koperek lub liście mleczu (czyli mniszka lekarskiego)WykonanieWarzywa rozmrozić i ugotować w osolonej wodzie.
Potem zetrzeć na tarce, rozbić w robocie kuchennym, albo rozgnieść widelcem.
Ryż ugotować z
przyprawami.
Zieleninkę drobno pokroić.
Cebulkę usmażyć na
oleju z
czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i formować kotlety.Kotlety obtaczamy w mieszance: zmielone
siemię lniane i
mąka ziemniaczanaKomosa ryżowa po upotowaniu
Z przepisu wychodzi ok.12-14 kotlecików.