ßßß
Potrzebne będą (na 6 porcji):- 3 łyżki tłuszczu do smażenia, najlepiej masło klarowane lub masło z oliwą- 2 cebule- 4 ząbki czosnku- ok. 750g kalafiora (może być świeży lub mrożony)- 2-3 marchewki- 2-3 ziemniaki- 1 litr wody- sól i pieprz- 1 łyżka przyprawy curry- jogurt naturalny, ostra papryka i świeża zielenina do dekoracjiSposób wykonania:1) Wszystkie warzywa kroimy drobno.2) W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim cebulę z czosnkiem, aż się zeszklą (ok. 5 minut).2) Dodajemy kalafior, marchewkę i ziemniaki oraz wodę, przyprawiamy solą i pieprzem.3) Gotujemy ok. 20 minut.4) Gdy warzywa są już miękkie blendujemy zupę na gładki krem i dodajemy curry.5) Gotujemy na małym ogniu kolejne 10 minut.6) Indywidualne porcje dekorujemy kleksem z jogurtu, posypujemy ostrą papryką i listkami świeżej zieleniny, np. kolendry lub pietruszki.
Smacznego =)Agnieszka