Wykonanie
Cześć =) Miłośnikom kremowych zup (i nie tylko) Kasztanowa Kuchnia poleca dziś zupę
kalafiorową o smaku
curry.
Kalafior jest warzywem, które idealnie sprawdza się w potrawach typu
curry i, podobnie jak
marchewka, dobrze łączy się ze smakiem tej
przyprawy. Bazą dzisiejszej zupy jest spora ilość podsmażonej
cebuli z
czosnkiem, co
daje jej bardzo wyrazisty smak. Jednak mimo różnorodności składników, w zupie zdecydowanie przeważa smak
kalafiora =)

Potrzebne będą (na 6 porcji):- 3 łyżki tłuszczu do smażenia, najlepiej
masło klarowane lub
masło z
oliwą- 2
cebule- 4 ząbki
czosnku- ok. 750g
kalafiora (może być świeży lub mrożony)- 2-3
marchewki- 2-3
ziemniaki- 1 litr
wody-
sól i
pieprz- 1 łyżka
przyprawy curry-
jogurt naturalny,
ostra papryka i świeża
zielenina do dekoracjiSposób wykonania:1) Wszystkie warzywa kroimy drobno.2) W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim
cebulę z
czosnkiem, aż się zeszklą (ok. 5 minut).2) Dodajemy
kalafior,
marchewkę i
ziemniaki oraz
wodę, przyprawiamy
solą i
pieprzem.3) Gotujemy ok. 20 minut.4) Gdy warzywa są już miękkie blendujemy zupę na gładki krem i dodajemy
curry.5) Gotujemy na małym ogniu kolejne 10 minut.6) Indywidualne porcje dekorujemy kleksem z
jogurtu, posypujemy
ostrą papryką i listkami świeżej
zieleniny, np.
kolendry lub
pietruszki.

Smacznego =)Agnieszka