Wykonanie


Zupa jest pyszna inna niż zwykła kalafiorowa, znaleziona TUTAJ . Polecam.Składniki1
kalafior4
ziemnaki3
marchewki1
cebula 2ząbki
czosnku1łyżeczka
currykoperek5 łyżek
śmietanki (30%)
sól,
pieprzWykonanie
Ziemniaki pokroić w kostkę,
marchewkę w talarki,
czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić wszystko na rozgrzane
masło. Przyrumienić. Po chwili dodać
cebulę w piórka i jeszcze chwilę podsmażać.Przyrumienione warzywa wrzucić do goracego
bulionu i gotować ok. 15 minut.
Kalafiora umyć i porozdzielać na różyczki. Wrzucić do reszty gotujących się warzyw i gotować kolejne 10-15 minut. Blenderem zmiksować całość bardzo dokładnie na gładki krem (można wcześniej odłożyć kilka różyczek
kalafiora do dekoracji). Dodać
curry i ewentualnie
sól i
pieprz. Na koniec zaprawić
śmietaną.