ßßß

Zupa jest pyszna inna niż zwykła kalafiorowa, znaleziona TUTAJ . Polecam.Składniki1 kalafior4 ziemnaki3 marchewki1 cebula 2ząbki czosnku1łyżeczka currykoperek5 łyżek śmietanki (30%)sól, pieprzWykonanieZiemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w talarki, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić wszystko na rozgrzane masło. Przyrumienić. Po chwili dodać cebulę w piórka i jeszcze chwilę podsmażać.Przyrumienione warzywa wrzucić do goracego bulionu i gotować ok. 15 minut.Kalafiora umyć i porozdzielać na różyczki. Wrzucić do reszty gotujących się warzyw i gotować kolejne 10-15 minut. Blenderem zmiksować całość bardzo dokładnie na gładki krem (można wcześniej odłożyć kilka różyczek kalafiora do dekoracji). Dodać curry i ewentualnie sól i pieprz. Na koniec zaprawić śmietaną.