Wykonanie
Za oknem śnieg i mróz, a na obiad rozgrzewający krem z
marchewki. Lekko słodki z odrobiną
curry. Idealne pierwsze danie dla 4 osób. Można też zupę zapakować do pracy – gęsta konsystencja sprawia, że spokojnie każdy się nią nasyci.

Składniki:500 g
marchwi4 średniej wielkości
ziemniakipor (biała część)2 ząbki
czosnku1 mała
cebulaok. pół szklanki
jogurtu naturalnegomigdały w płatkach do dekoracjipłaska łyżeczka
przyprawy currypieprz i
sólUgotować
marchewkę,
ziemniaki i
pora w 1,5 litra
wody. Warzywa gotować do momentu gdy zmiękną.
Czosnek i
cebulę pokroić na drobne kawałki, podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości
oliwy. Dodać do
wywaru z warzyw. Wszystko miksować blenderem do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać
przyprawy:
pieprz,
sól i
curry.Do mniejszego naczynia odłożyć część ostygniętego kremu i poczekać chwilę aż ostygnie. Dodać
jogurt i wymieszać. Wlać z powrotem do reszty zupy i wymieszać całość.Przed podaniem przyozdobić niewielką ilością
migdałów.





SMACZNEGO!