Wykonanie
Jeśli macie ochotę na treściwą ale nie zapychającą zupkę to po lecam kalaf
iorową z mięskiem.Składniki:4 pałki z
kurczaka1 średni
kalafior2 średnie
marchewki1
cebulaząbek
czosnkujogurt naturalny lub
śmietana 15% rzecz gustu i kalorii2 łyżki
mąki lub
skrobi kukurydzianejwodaprzyprawy:
sól,
pieprz, troszkę
zieleniny (nie zawsze dodaję - moje szkraby twierdzą, że to trawa)
Mięso zalewam zimną
wodą doprowadzam do wrzenia i gotuję około 15 min. W tym czasie opłukam
kalafiora, podzielę na różyczki. Obieram
marchewki, kroję w krążki. Obieram
cebulę, kroję w kostkę, podsmażam. Dodaję obrany i zmiażdżony
czosnek podsmażam krótko z
cebulką tak by
cebula była tylko przeszklona. Do
wywaru dodaję warzywa (dolewam
wody, tyle by warzywa były przykryte), gotuję około 0,5 godz. do miękkości, należy jednak uważać by nie przegotować
kalafiora. Dodaję
przyprawy typu
Vegeta,
pieprz.
Skrobię mieszam w 2 łyżkach zimnej
wody dodaję do zupy, doprowadzam do wrzenia.
Jogurt należy przemieszać z gorącą zupą najlepiej w osobnym garnuszku i dopiero taki dodać do zupy. Ze
śmietaną jest łatwiej. Najlepsza, moim skromnym zdaniem, do zup jest "Łowicka ukwaszona 15%". Jeszcze mi się nie zdarzyło aby się zwarzyła a z
jogurtem bywa różnie.


Lubię tą zupę z
makaronem ale
jadłam też z
ryżem i
ziemniakami, każda inaczej smakuje. Rzecz gustu. Smacznego!