ßßß Cookit - przepis na Baranina moghulska

Baranina moghulska

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 6
Składnik
Logo Ilość Czego
masło ghee 4 łyżek stołowych
cebula 3 sztuk
baranina bez kości 0.5 kilogramów
jogurt naturalny 1 sztuk
migdały 20 sztuk
czosnek 3 ząbki
imbir 2 łyżek deserowych
mięta według uznania
Cynamon 0.5 łyżek deserowych
pieprz ziarnisty 6 sztuk
kminek 0.5 łyżek deserowych
chili 0.5 łyżek deserowych
sól 1 łyżek deserowych
cukier 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 sztuk
Wykonanie:
1. Cebulę smażyć na rozgrzanym maśle, często mieszając, aż nabierze ciemno-złotego koloru (około 8 min.).2. Dodać baraninę r jogurt, dusić przez5 min. na średnim ogniu.3. Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę.4. Pastę z przypraw dodać do mięsa, zamieszać, dusić przez 5 min.5. Rondel szczelnie przykryć, włożyć do średnio nagrzanego piekarnika (190oC) i piec około 1 i 1/2 godz. (mięso powinno być bardzo miękkie)6. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z chlebkiem indyjskim NAN sałatką z ogórków RAITĄ lub SAMBAL Proporcje dla 3-4 osób
Uwagi:
sklarowane masło ghee lub masło, cebula obrana pokrojona w cienkie talarki, baranina bez kości pokrojona w kostkę, jogurt lub śmietana (18 proc.), migdały lub włoskie orzechy, 2 cm kawałek korzenia imbiru, obrany.posiekany lub 2 łyżeczki imbiru w proszku, suszona mięta, sok z cytryny lub 1/4 szklanki wody
Kuchnia Indyjska
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-01-02
:)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2213/Baranina-moghulska