Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czego
masło ghee 4 łyżek stołowych
cebula 3 sztuk
baranina bez kości 0.5 kilogramów
jogurt naturalny 1 sztuk
migdały 20 sztuk
czosnek 3 ząbki
imbir 2 łyżek deserowych
mięta według uznania
Cynamon 0.5 łyżek deserowych
pieprz ziarnisty 6 sztuk
kminek 0.5 łyżek deserowych
chili 0.5 łyżek deserowych
sól 1 łyżek deserowych
cukier 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 sztukWykonanie:1.
Cebulę smażyć na rozgrzanym
maśle, często mieszając, aż nabierze ciemno-złotego koloru (około 8 min.).2. Dodać
baraninę r
jogurt, dusić przez5 min. na średnim ogniu.3. Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę.4. Pastę z przypraw dodać do
mięsa, zamieszać, dusić przez 5 min.5. Rondel szczelnie przykryć, włożyć do średnio nagrzanego piekarnika (190oC) i piec około 1 i 1/2 godz. (
mięso powinno być bardzo miękkie)6. Podawać z
ryżem ugotowanym na sypko lub z
chlebkiem indyjskim NAN
sałatką z
ogórków RAITĄ lub SAMBAL Proporcje dla 3-4 osóbUwagi:sklarowane
masło ghee lub
masło,
cebula obrana pokrojona w cienkie talarki,
baranina bez kości pokrojona w kostkę,
jogurt lub
śmietana (18 proc.),
migdały lub
włoskie orzechy, 2 cm kawałek korzenia
imbiru, obrany.posiekany lub 2 łyżeczki
imbiru w proszku, suszona
mięta,
sok z cytryny lub 1/4 szklanki
wodyKuchnia IndyjskaPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: FloressData: 2009-01-02:)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: