ßßß Cookit - przepis na Pieczona dorada z sosem mietowym

Pieczona dorada z sosem mietowym

nazwa

Wykonanie

Przepis zgodny z dietą Dukana.
mała dorada (po jednej sztuce na osobę)
ok. 1/2 cytryny
ok. 1/2 cm korzenia imbiru
1/2 papryczki chilli
2 ząbki czosnku
ocet winny
gałązka mięty
sól, pieprz
Rybę dokładnie oczyścić i osuszyć, następnie naciąć ukośnie jeden z boków. Skropić wnętrze sokiem z połowy cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Umieścić w środku pokrojone w cienkie plasterki: imbir, chilli i czosnek, a także miętę i plasterek cytryny. Przed pieczeniem skropić octem winnym.
Piec ok. 30 min. w temperaturze 200 stopni.
pęczek mięty
jogurt naturalny
łyżka soku z cytryny
ząbek czosnku
sól, pieprz
Miętę i czosnek posiekać, następnie zmiksować z jogurtem. Dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/03/Pieczona-dorada-z-sosem-mietowym.html