Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 5 sztuk
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 20 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól według uznania
serek homogenizowany wiśniowy 500 gramów
śmietana 0.5 szklanek
żelatyna 5 łyżek stołowych
jogurt naturalny 800 gramów
ananas w puszce 1 sztuk
galaretka zielona 1 sztukwiórki
czekoladowe według uznania
wiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:Wykonanie ciasta
biszkoptowego: całe
jajka ubić z
cukrami i szczyptą
soli na puch, dodać
mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto wyłożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach. Zimny
biszkopt przekroić na 2 placki.Wykonanie masy serowej:
serek homogenizowany dobrze roztrzepać z gęstą
śmietaną i
cukrem do smaku,
żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej
wody i roztopić na ogniu, dobrze połączyć z masą serowa.Wykonanie masy jogurtowej:
jogurt ubić z
cukrem waniliowym i
cukrem do smaku,
żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej
wody i rozpuścić na ogniu, połączyć z
jogurtem, chwilę ubijając mikserem.
Ananasy osączyć z zalewy.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując zalewę z
ananasów.Złożenie
Tortu: krążek
biszkoptowy - masa serowa -
ananasy zalane
galaretką - połowa masy jogurtowej - krążek
biszkoptowy - reszta masy jogurtowej obficie posypana
płatkami czekoladowymi i wiórkami kokosowymi.
Biszkopt najlepiej kroi się dopiero następnego dnia po upieczeniu.Uwagi:Ciasto
biszkoptowe:
jajka - 5 sztuk,
mąka tortowa - 5 łyżek,
mąka ziemniaczana - 2 łyżki,
cukier - 5 łyżek,
cukier waniliowy - 10g,
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, szczypta
soli Masa serowa:
serek homogenizowany wiśniowy - 500g, gęsta
śmietana - 0,5 szklanki,
żelatyna - 2,5 łyżki,
cukier do smaku Masa jogurtowa:
jogurt naturalny - 800g,
żelatyna - 2,5 łyżki,
cukier waniliowy - 10g,
cukier do smaku,
ananas w kawałkach - 1 puszka,
galaretka zielona - 1 opakowanieAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor:
BeciaData: 2009-07-14
Żelatynę, w kubku metalowym zalewam kilkoma łyżkami zimnej
wody (2 - 3 -4) i na chwilę pozostawiam, aby napęczniała (10-15minut). Następnie kubek ustawiam na maleńkim gazie (najlepiej na płytce ochronnej, ale nie koniecznie)i energicznie łyżką mieszam. Podgrzewam tak długo,aż
żelatyna się rozpuści, cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia jeszcze chwilkę mieszam łyżką. Następnie do
żelatyny dodaję kilka łyżek masy (3-4-5), z którą ta
żelatyna ma być połączona (
serowo-śmietanowa lub jogurtowa). W kubku energicznie łyżką mieszając łączę z
żelatyną.
Potem dodaję zazwyczaj jeszcze troszkę masy i dobrze mieszam, a teraz dopiero łączę z pozostałą masą. Trzeba użyć do tego miksera (trzepaczki), gdyż wtedy
żelatyna szybko połączy się z pozostałą masą. Tak postępując z
żelatyną na pewno bez problemu połączy się nawet z
serkiem ze
śmietaną i na pewno nie powstaną "kluski". Kiedyś jak nie miałam wprawy, to też mi nie wychodziło, ale teraz proponuje postępować tak jak opisałam i zapewniam, że się uda.Autor: NIEZADOWOLONAData: 2009-07-14JAKIM CUDEM POŁĄCZYŁAŚ
ŻELATYNĘ Z
SERKIEM ZE ŚMIETNĄ??Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: