ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegojajko 5 sztukmąka tortowa 5 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychcukier 5 łyżek stołowychcukier waniliowy 20 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychsól według uznaniaserek homogenizowany wiśniowy 500 gramówśmietana 0.5 szklanekżelatyna 5 łyżek stołowychjogurt naturalny 800 gramówananas w puszce 1 sztukgalaretka zielona 1 sztukwiórki czekoladowe według uznaniawiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto wyłożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach. Zimny biszkopt przekroić na 2 placki.Wykonanie masy serowej: serek homogenizowany dobrze roztrzepać z gęstą śmietaną i cukrem do smaku, żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i roztopić na ogniu, dobrze połączyć z masą serowa.Wykonanie masy jogurtowej: jogurt ubić z cukrem waniliowym i cukrem do smaku, żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody i rozpuścić na ogniu, połączyć z jogurtem, chwilę ubijając mikserem.Ananasy osączyć z zalewy. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując zalewę z ananasów.Złożenie Tortu: krążek biszkoptowy - masa serowa - ananasy zalane galaretką - połowa masy jogurtowej - krążek biszkoptowy - reszta masy jogurtowej obficie posypana płatkami czekoladowymi i wiórkami kokosowymi. Biszkopt najlepiej kroi się dopiero następnego dnia po upieczeniu.Uwagi:Ciasto biszkoptowe: jajka - 5 sztuk, mąka tortowa - 5 łyżek, mąka ziemniaczana - 2 łyżki, cukier - 5 łyżek, cukier waniliowy - 10g, proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, szczypta soli Masa serowa: serek homogenizowany wiśniowy - 500g, gęsta śmietana - 0,5 szklanki, żelatyna - 2,5 łyżki, cukier do smaku Masa jogurtowa: jogurt naturalny - 800g, żelatyna - 2,5 łyżki, cukier waniliowy - 10g, cukier do smaku, ananas w kawałkach - 1 puszka, galaretka zielona - 1 opakowanieAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: BeciaData: 2009-07-14Żelatynę, w kubku metalowym zalewam kilkoma łyżkami zimnej wody (2 - 3 -4) i na chwilę pozostawiam, aby napęczniała (10-15minut). Następnie kubek ustawiam na maleńkim gazie (najlepiej na płytce ochronnej, ale nie koniecznie)i energicznie łyżką mieszam. Podgrzewam tak długo,aż żelatyna się rozpuści, cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia jeszcze chwilkę mieszam łyżką. Następnie do żelatyny dodaję kilka łyżek masy (3-4-5), z którą ta żelatyna ma być połączona (serowo-śmietanowa lub jogurtowa). W kubku energicznie łyżką mieszając łączę z żelatyną. Potem dodaję zazwyczaj jeszcze troszkę masy i dobrze mieszam, a teraz dopiero łączę z pozostałą masą. Trzeba użyć do tego miksera (trzepaczki), gdyż wtedy żelatyna szybko połączy się z pozostałą masą. Tak postępując z żelatyną na pewno bez problemu połączy się nawet z serkiem ze śmietaną i na pewno nie powstaną "kluski". Kiedyś jak nie miałam wprawy, to też mi nie wychodziło, ale teraz proponuje postępować tak jak opisałam i zapewniam, że się uda.Autor: NIEZADOWOLONAData: 2009-07-14JAKIM CUDEM POŁĄCZYŁAŚ ŻELATYNĘ Z SERKIEM ZE ŚMIETNĄ??Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: