ßßß Cookit - przepis na Tort serowo-jogurtowy

Tort serowo-jogurtowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
jajko 5 sztuk
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 20 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól według uznania
serek homogenizowany wiśniowy 500 gramów
śmietana 0.5 szklanek
żelatyna 5 łyżek stołowych
jogurt naturalny 800 gramów
ananas w puszce 1 sztuk
galaretka zielona 1 sztuk
wiórki czekoladowe według uznania
wiórki kokosowe według uznania
Wykonanie:
Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto wyłożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach. Zimny biszkopt przekroić na 2 placki.
Wykonanie masy serowej: serek homogenizowany dobrze roztrzepać z gęstą śmietaną i cukrem do smaku, żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i roztopić na ogniu, dobrze połączyć z masą serowa.
Wykonanie masy jogurtowej: jogurt ubić z cukrem waniliowym i cukrem do smaku, żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody i rozpuścić na ogniu, połączyć z jogurtem, chwilę ubijając mikserem.
Ananasy osączyć z zalewy. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując zalewę z ananasów.
Złożenie Tortu: krążek biszkoptowy - masa serowa - ananasy zalane galaretką - połowa masy jogurtowej - krążek biszkoptowy - reszta masy jogurtowej obficie posypana płatkami czekoladowymi i wiórkami kokosowymi. Biszkopt najlepiej kroi się dopiero następnego dnia po upieczeniu.
Uwagi:
Ciasto biszkoptowe: jajka - 5 sztuk, mąka tortowa - 5 łyżek, mąka ziemniaczana - 2 łyżki, cukier - 5 łyżek, cukier waniliowy - 10g, proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, szczypta soli Masa serowa: serek homogenizowany wiśniowy - 500g, gęsta śmietana - 0,5 szklanki, żelatyna - 2,5 łyżki, cukier do smaku Masa jogurtowa: jogurt naturalny - 800g, żelatyna - 2,5 łyżki, cukier waniliowy - 10g, cukier do smaku, ananas w kawałkach - 1 puszka, galaretka zielona - 1 opakowanie
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: Becia
Data: 2009-07-14
Żelatynę, w kubku metalowym zalewam kilkoma łyżkami zimnej wody (2 - 3 -4) i na chwilę pozostawiam, aby napęczniała (10-15minut). Następnie kubek ustawiam na maleńkim gazie (najlepiej na płytce ochronnej, ale nie koniecznie)i energicznie łyżką mieszam. Podgrzewam tak długo,aż żelatyna się rozpuści, cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia jeszcze chwilkę mieszam łyżką. Następnie do żelatyny dodaję kilka łyżek masy (3-4-5), z którą ta żelatyna ma być połączona (serowo-śmietanowa lub jogurtowa). W kubku energicznie łyżką mieszając łączę z żelatyną. Potem dodaję zazwyczaj jeszcze troszkę masy i dobrze mieszam, a teraz dopiero łączę z pozostałą masą. Trzeba użyć do tego miksera (trzepaczki), gdyż wtedy żelatyna szybko połączy się z pozostałą masą. Tak postępując z żelatyną na pewno bez problemu połączy się nawet z serkiem ze śmietaną i na pewno nie powstaną "kluski". Kiedyś jak nie miałam wprawy, to też mi nie wychodziło, ale teraz proponuje postępować tak jak opisałam i zapewniam, że się uda.
Autor: NIEZADOWOLONA
Data: 2009-07-14
JAKIM CUDEM POŁĄCZYŁAŚ ŻELATYNĘ Z SERKIEM ZE ŚMIETNĄ??
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3930/Tort-serowo-jogurtowy