Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 175 gramów
cukier puder 2 łyżek stołowych
żółtka 1 sztuk
margaryna 100 gramów
jajka 2 sztuk
cukier 150 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
cytryna 1 sztuk
mąka ziemniaczana 50 gramów
orzechy włoskie 150 gramów
żelatyna 2 łyżek stołowych
jogurt naturalny 250 gramów
śmietana krmówka 300 gramów
truskawki 750 gramów
galaretka czerwona 1 sztuk
sok porzeczkowy 1 szklanekWykonanie:
Cukier puder, 125g
mąki,
żółtko i 50g
margaryny zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkować na placek i wyłożyć nim tortownicę średniej wielkości, wyścieloną papierem do pieczenia, po nakłuwać widelce. Piec 8 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.
Jajka, 75g
cukru, 1
cukier waniliowy i skórkę otarta z wyszorowanej
cytryny ubić na puszystą masę, dodać
mąki wymieszane i wymieszać. Masę
biszkoptową rozłożyć na kruchym cieście. Piec 20 minut w 175 stopniach, ostudzić.Rozgrzać 50g
margaryny, stopić w niej 25g
cukru, dodać 100g posiekanych
orzechów i nałożyć tę masę na upieczone ciasto.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody.
Sok cytrynowy podgrzać z 50g
cukru dodać do
żelatyny i rozpuścić na małym ogniu. Ubić 200g kremówki na sztywno, wymieszać z
jogurtem i połączyć z
żelatyną i nałożyć ten krem na
orzechy. Wstawić do lodówki na 4h. Oczyszczone
truskawki rozłożyć na kremie.
Galaretkę rozpuścić w
soku porzeczkowym. Tężejącą wylać na
truskawki. Ubić 100g kremówki z
cukrem waniliowym i tą
śmietaną posmarować brzegi
tortu i obsypać posiekanymi
orzechami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: