Wykonanie
Cytrusowy tydzień trwa... z tej okazji ciasto pochodzące z Azerbejdżanu . Ma konsystencję
puddingu - jest ciężkie i zakalcowate, wilgotne i aromatyczne. A do tego przepyszne. Nie przepadam za kwaskowatymi ciastami z
cytryną, to jest jednak słodkie. Idealna harmonia smaków -
sera,
jogurtu i
cytrynu. Polecam!Składniki (u mnie miarką była szklanka o poj. 250ml)250g
twarogu (u mnie 225g)113g miękkiego
masła lub
margaryny5
jajek w pokojowej temperaturzetorebka
cukru waniliowego3/4 kubka
mąki (dałam więcej)1 i 1/4 kubka
cukru1 kubek
jogurtu naturalnego (250ml)skórka otarta z 1
cytrynycukier puder do posypaniaWykonanie1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Umyć i sparzyć we wrzątku
cytrynę, otrzeć z niej skórkę.2. Do dużej miski pokruszyć
twaróg (ręcznie) - jeśli pokruszymy w ten sposób
twaróg, to w cieście będą widoczne kawałki
sera . Gdyby ktoś chciał całkiem gładkie ciasto trzeba by go przemielić.Dodać do
sera masło,
jajka,
cukier waniliowy i
mąkę. Używając miksera, ubić wszystko na średnich obrotach. Powinno to trwać ok. minutę (będą widoczne gródki, nie należy się przejmować)3. W osobnym naczyniu połączyć
cukier z
jogurtem i zmiksować przez chwilę. Dodać
skórkę cytrynową i jeszcze chwilę miksować.4. Stopniowo dodawać
jogurt do mieszanki serowej i zmiksować. (U mnie ciasto wyszło dosyć lejące, więc dodałam taką ilość
mąki, żeby otrzymało konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego)5. Wyłożyć keksówkę (21cmx11cm- u mnie 30x11cm, ciasto wyszło wysokie na ok. 3cm) papierem do pieczenia albo delikatnie nasmarować tłuszczem. Wylać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na środkową półkę. Piec około 50 minut, albo do momentu, kiedy ciasto będzie złoto brązowe, a patyczek włożony do środka będzie suchy (u mnie trwało to trochę ponad godzinę, w końcu wyjęłam ciasto kiedy patyczek był jeszcze lekko wilgotny). Ciasto urośnie bardzo niewiele - i tak ma być. Wyjąć ciasto z piekarnika. Zostawić do wystygnięcia w formie, wtedy delikatnie wyjąć na kratkę. Wystudzić całkiem przed podaniem (ale na ciepło też dobre ;) ). Posypać
cukrem pudrem, można posypać też kandyzowaną
skórką cytrynową
Smacznego!