ßßß Cookit - przepis na Ciasto serowo-cytrynowe z Azerbejdżanu

Ciasto serowo-cytrynowe z Azerbejdżanu

nazwa

Wykonanie

Cytrusowy tydzień trwa... z tej okazji ciasto pochodzące z Azerbejdżanu . Ma konsystencję puddingu - jest ciężkie i zakalcowate, wilgotne i aromatyczne. A do tego przepyszne. Nie przepadam za kwaskowatymi ciastami z cytryną, to jest jednak słodkie. Idealna harmonia smaków - sera, jogurtu i cytrynu. Polecam!
Składniki (u mnie miarką była szklanka o poj. 250ml)
250g twarogu (u mnie 225g)
113g miękkiego masła lub margaryny
5 jajek w pokojowej temperaturze
torebka cukru waniliowego
3/4 kubka mąki (dałam więcej)
1 i 1/4 kubka cukru
1 kubek jogurtu naturalnego (250ml)
skórka otarta z 1 cytryny
cukier puder do posypania
Wykonanie
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Umyć i sparzyć we wrzątku cytrynę, otrzeć z niej skórkę.
2. Do dużej miski pokruszyć twaróg (ręcznie) - jeśli pokruszymy w ten sposób twaróg, to w cieście będą widoczne kawałki sera . Gdyby ktoś chciał całkiem gładkie ciasto trzeba by go przemielić.
Dodać do sera masło, jajka, cukier waniliowy i mąkę. Używając miksera, ubić wszystko na średnich obrotach. Powinno to trwać ok. minutę (będą widoczne gródki, nie należy się przejmować)
3. W osobnym naczyniu połączyć cukier z jogurtem i zmiksować przez chwilę. Dodać skórkę cytrynową i jeszcze chwilę miksować.
4. Stopniowo dodawać jogurt do mieszanki serowej i zmiksować. (U mnie ciasto wyszło dosyć lejące, więc dodałam taką ilość mąki, żeby otrzymało konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego)
5. Wyłożyć keksówkę (21cmx11cm- u mnie 30x11cm, ciasto wyszło wysokie na ok. 3cm) papierem do pieczenia albo delikatnie nasmarować tłuszczem. Wylać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na środkową półkę. Piec około 50 minut, albo do momentu, kiedy ciasto będzie złoto brązowe, a patyczek włożony do środka będzie suchy (u mnie trwało to trochę ponad godzinę, w końcu wyjęłam ciasto kiedy patyczek był jeszcze lekko wilgotny). Ciasto urośnie bardzo niewiele - i tak ma być. Wyjąć ciasto z piekarnika. Zostawić do wystygnięcia w formie, wtedy delikatnie wyjąć na kratkę. Wystudzić całkiem przed podaniem (ale na ciepło też dobre ;) ). Posypać cukrem pudrem, można posypać też kandyzowaną skórką cytrynową
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/11/Ciasto-serowo-cytrynowe-z-Azerbejdzanu.html