ßßß Cookit - przepis na 'Mokra' babka cytrynowa.

'Mokra' babka cytrynowa.

nazwa

Wykonanie

Przygotowania do świąt się zaczęły. Dzisiaj testowałam nowy przepis na babkę. Jeszcze sama nie wiem, którą zrobię, ale już niedługo zaproponuję Wam inne moje pomysły i może na coś się skusicie. Udanej niedzieli Wam życzę kochani :)
Składniki:
120g masła
80g cukru
8g cukru waniliowego
skórka starta z 3/4 cytryny
2 jajka
200g mąki
1/2 łyżeczki sodki/proszku do pieczenia
3 łyżki jogurtu naturalnego
sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
cukier puder
bułka tarta
Przygotowanie:
Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny na gładką masę. Kiedy masa będzie gładka wbijamy jajka i dalej miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodką/proszkiem i miksujemy na mniejszych obrotach. Na koniec dodajemy jogurt i sok wyciśnięty z cytryny - miksujemy.
Masę przekładamy do formy i pieczemy w 160 stopach ( z termoobiegiem) przez 40-50 minut.
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/03/mokra-babka-cytrynowa.html