ßßß Cookit - przepis na Tort Latte Macchiatto

Tort Latte Macchiatto

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 75 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
margaryna 0,5 kostek
cukier 260 gramów
jajka 2 sztuk
mleko 3 łyżek stołowych
jogurt naturalny 1 litrów
żelatyna 8 łyżek deserowych
śmietana kremówka 200 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
kawa 3,5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 sztuk
Wykonanie:
Miękką margarynę, sól, 125g cukru i jeden cukier waniliowy utrzeć na gładką masę, dodając po jajku oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 200 minut w 180 stopniach, wystudzić. Wymieszać 500 ml jogurtu z 60g cukru i cukrem waniliowym. 4łyzeczki żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie i wymieszać z 4 łyżkami jogurtu, a potem z pozostałym jogurtem i schłodzić.Ubić 100g śmietany i połączyć z tężejącym jogurtem. 2/3 kremu przełożyć na spód ciasta i wstawić na 30 minut do lodówki, a resztę kremu zostawić w temperaturze pokojowej. 500ml jogurtu, 75g cukru i kawę wymieszać. 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie i połączyć z niewielka ilością kremu kawowego, a potem z pozostałym kremem i schłodzić. Ubić 100g śmietany i dodać do tężejącego kremu. Ciemny krem wyłożyć na jasny krem, a pozostały jasny krem wyłożyć na wierzch tortu i wstawić ciasto na 4h do lodówki. Przed podaniem tor ozdobić kakao, np. za pomocą szablonu w kształcie serca.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9014/Tort--Latte-Macchiatto