ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 75 gramówmąka ziemniaczana 50 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmargaryna 0,5 kostekcukier 260 gramówjajka 2 sztukmleko 3 łyżek stołowychjogurt naturalny 1 litrówżelatyna 8 łyżek deserowychśmietana kremówka 200 gramówkakao 2 łyżek stołowychkawa 3,5 łyżek stołowychcukier waniliowy 2 sztukWykonanie:Miękką margarynę, sól, 125g cukru i jeden cukier waniliowy utrzeć na gładką masę, dodając po jajku oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 200 minut w 180 stopniach, wystudzić. Wymieszać 500 ml jogurtu z 60g cukru i cukrem waniliowym. 4łyzeczki żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie i wymieszać z 4 łyżkami jogurtu, a potem z pozostałym jogurtem i schłodzić.Ubić 100g śmietany i połączyć z tężejącym jogurtem. 2/3 kremu przełożyć na spód ciasta i wstawić na 30 minut do lodówki, a resztę kremu zostawić w temperaturze pokojowej. 500ml jogurtu, 75g cukru i kawę wymieszać. 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie i połączyć z niewielka ilością kremu kawowego, a potem z pozostałym kremem i schłodzić. Ubić 100g śmietany i dodać do tężejącego kremu. Ciemny krem wyłożyć na jasny krem, a pozostały jasny krem wyłożyć na wierzch tortu i wstawić ciasto na 4h do lodówki. Przed podaniem tor ozdobić kakao, np. za pomocą szablonu w kształcie serca.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: