ßßß
Składniki:4 jajka1/2 szklanki mąki tortowej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej1/4 szklanki kakao3/4 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:4 żółtka300 ml mleka3 łyżki cukru6 łyżek kakao2 kostki margaryny2 czekolady gorzkie1 łyżka mąki pszennej1 filiżanka mocnej kawy1 puszka frużeliny wiśniowejBita śmietana:1 pojemnik śmietany 30%5 łyżek cukru3 płaskie łyżki kakaoWykonanie:Białka ubijam z cukrem, mieszając dodaję żółtka i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180'C na 45 min.Wyjmuję, rzucam o podłogę z wysokości ok 50 cm ( robiłam tak po raz pierwszy w życiu:D). Studzę, kroję na trzy części i nasączam mocną kawą z dodatkiem cukru.Masa- Żółtka ucieram z cukrem do białości. Przegotowane i gorące mleko wlewam wąskim strumieniem do utartych żółtek. Dodaję mąkę rozmieszaną w odrobinie mleka.Wszystko podgrzewam, ucierając, do momentu wrzenia. Dodaję startą czekoladę i kakao i ucierając gotuję ok 5 min na wolnym ogniu. Gotowe odstawiam, by wystygło. Masło ucieram na puszystą masę i dodaję zimną czekoladę.Na nasączony pierwszy krążek smaruję połowę frużeliny, na to połowę masy, przykrywam drugim nasączonym krążkiem ponownie frużelina i reszta masy, przykrywam trzecim nasączonym krążkiem i wstawiam do lodówki. Kremówkę ubijam na sztywno dodając porcjami cukier i kakao. Ubitą smaruję wierzch ciasta i posypuję startą czekoladą. Odstawiam do lodówki najlepiej na całą noc.