Wykonanie
Klasyka, która często gościła na naszym
stole w mojej młodości, tylko czasem w innej postaci. Ja najczęściej piekę to ciasto w keksówce, ale często również jako babkę marmurkową, albo po prostu na dużej blaszce jako ciasto łaciate. Ciasto puszyste i bardzo mięciutkie idealne na popołudnie przy
kawie.Składniki:3 i 1/2 szklanki
mąki tortowej1 szklanka
cukru1 kostka
margaryny4
jajka3/4 szklanki
śmietany kremówki lub
mleka3 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru waniliowegocukier puder do posypania
Margarynę o temperaturze pokojowej dokładnie ucieramy.
Do utartej
margaryny dodajemy
cukier i dalej ucieramy.
Następnie dodajemy
żółtka i
cukier waniliowy i nadal ucieramy.
Dodajemy przesianą przez sitko
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia oraz
śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy pianę ubitą z
białek i dokładnie łączymy ją z
ciastem.
Na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę wylewamy połowę ciasta.
Do drugiej połowy ciasta dodajemy
kakao i dokładnie mieszamy.
Kakaowe ciasto wykładamy na białe ciasto i rozsmarowujemy je po wierzchu.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy je przez około 65-70 minut. Ciasto po upieczeniu sprawdzamy wykałaczka jeżeli lepi się do patyczka wówczas pieczemy je jeszcze około 10 minut, jeżeli patyczek jest czysty wtedy wyjmujemy ciasto i pozostawiamy je do ostygnięcia na metalowym ruszcie wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Kiedy ciasto lekko przestygnie obsypujemy je wówczas obficie
cukrem pudrem. Smacznego !!!