ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 25(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 400 gramówmasło 200 gramówcukier puder 0,5 szklanekskórka z cytryny - otarta 1 sztukżółtka 3 sztukmak 500 gramówmleko 1 litrówmiód 2 łyżek stołowychcukier puder 0,75 szklanekjajka 6 sztukcukier waniliowy 1 sztukbrandy 1 łyżek stołowychbułka tarta 4 łyżek stołowychrodzynki 100 gramówskórka pomarańczowa kandyzowana 50 gramówfigi suszone 100 gramówsól 1 szczyptawoda 0,5 szklanekcukier puder 500 gramówcukier 1 łyżek stołowychskórka z cytryny - otarta 1 sztuksok z cytryny 1 sztukolejek migdalowy według uznaniamigdały mielone 100 gramówmasło 2 łyżek stołowychmąka 2 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztukczekolada 100 gramówmleko 3 łyżek stołowychmigdały 50 gramówWykonanie:Mlekiem zalać mak i gotować tak długo, aby dał się rozcierać w palcach. Osączyć na sicie i zmielić 2 razy. Ut5rzeć 6 żółtek z 0,75 szklanki cukru pudru i cukrem waniliowym do białości (mikserem). Stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, miód, brandy oraz bakalie.Ciasto: z przesianej maki, masła, pół szklanki cukru pudru, 3 żółtek, skórki otartej z cytryny oraz łyżki zimnej wody zagnieść gładkie cisto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i wylepić nim dno dużej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Lekko posmarować roztrzepanym białkiem i po nakłuwać widelcem. Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.6 białek ubić ze szczyptą soli i d4elikatnie połączyć z masą makową. Masę nałożyć na gorące upieczone ciasto i piec jeszcze 40 minut, wystudzić.Marcepan: pół szklanki wody zagotować z łyżką cukru i 2 łyzkami masła. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżki mąki, postawić z powrotem na palniku i ucierać, aż masa gładka i gęsta. Zdjąć z ognia, stopniowo dodawać cukier puder(500g) i ucierać. Dodać cukier waniliowy, olejek migdałowy, sok i skórkę otartą z wyszorowanej cytryny oraz mielone migdały. Masę rozsmarować na maku.Połamaną czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach podgrzanego mleka i rozsmarować na cieście oraz posypać posiekanymi, obranymi migdałami, zrumienionymi na suchej patelni.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: