Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 25(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 400 gramów
masło 200 gramów
cukier puder 0,5 szklanek
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
żółtka 3 sztuk
mak 500 gramów
mleko 1 litrów
miód 2 łyżek stołowych
cukier puder 0,75 szklanek
jajka 6 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
brandy 1 łyżek stołowych
bułka tarta 4 łyżek stołowych
rodzynki 100 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 50 gramów
figi suszone 100 gramów
sól 1 szczypta
woda 0,5 szklanek
cukier puder 500 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
olejek migdalowy według uznania
migdały mielone 100 gramów
masło 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
czekolada 100 gramów
mleko 3 łyżek stołowych
migdały 50 gramówWykonanie:
Mlekiem zalać
mak i gotować tak długo, aby dał się rozcierać w palcach. Osączyć na sicie i zmielić 2
razy. Ut5rzeć 6
żółtek z 0,75 szklanki
cukru pudru i
cukrem waniliowym do białości (mikserem). Stopniowo dodawać
mak,
bułkę tartą,
miód,
brandy oraz
bakalie.Ciasto: z przesianej
maki,
masła, pół szklanki
cukru pudru, 3
żółtek, skórki otartej z
cytryny oraz łyżki zimnej
wody zagnieść gładkie cisto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i wylepić nim dno dużej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Lekko posmarować roztrzepanym
białkiem i po nakłuwać widelcem. Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.6
białek ubić ze szczyptą
soli i d4elikatnie połączyć z masą
makową. Masę nałożyć na gorące upieczone ciasto i piec jeszcze 40 minut, wystudzić.Marcepan: pół szklanki
wody zagotować z łyżką
cukru i 2 łyzkami
masła. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżki
mąki, postawić z powrotem na palniku i ucierać, aż masa gładka i gęsta. Zdjąć z ognia, stopniowo dodawać
cukier puder(500g) i ucierać. Dodać
cukier waniliowy,
olejek migdałowy, sok i skórkę otartą z wyszorowanej
cytryny oraz mielone
migdały. Masę rozsmarować na
maku.Połamaną
czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach podgrzanego
mleka i rozsmarować na cieście oraz posypać posiekanymi, obranymi
migdałami, zrumienionymi na suchej patelni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: