ßßß Cookit - przepis na Tort makowy na kruchym spodzie

Tort makowy na kruchym spodzie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 25
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
masło 200 gramów
cukier puder 0,5 szklanek
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
żółtka 3 sztuk
mak 500 gramów
mleko 1 litrów
miód 2 łyżek stołowych
cukier puder 0,75 szklanek
jajka 6 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
brandy 1 łyżek stołowych
bułka tarta 4 łyżek stołowych
rodzynki 100 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 50 gramów
figi suszone 100 gramów
sól 1 szczypta
woda 0,5 szklanek
cukier puder 500 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
olejek migdalowy według uznania
migdały mielone 100 gramów
masło 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
czekolada 100 gramów
mleko 3 łyżek stołowych
migdały 50 gramów
Wykonanie:
Mlekiem zalać mak i gotować tak długo, aby dał się rozcierać w palcach. Osączyć na sicie i zmielić 2 razy. Ut5rzeć 6 żółtek z 0,75 szklanki cukru pudru i cukrem waniliowym do białości (mikserem). Stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, miód, brandy oraz bakalie.
Ciasto: z przesianej maki, masła, pół szklanki cukru pudru, 3 żółtek, skórki otartej z cytryny oraz łyżki zimnej wody zagnieść gładkie cisto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i wylepić nim dno dużej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Lekko posmarować roztrzepanym białkiem i po nakłuwać widelcem. Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
6 białek ubić ze szczyptą soli i d4elikatnie połączyć z masą makową. Masę nałożyć na gorące upieczone ciasto i piec jeszcze 40 minut, wystudzić.
Marcepan: pół szklanki wody zagotować z łyżką cukru i 2 łyzkami masła. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżki mąki, postawić z powrotem na palniku i ucierać, aż masa gładka i gęsta. Zdjąć z ognia, stopniowo dodawać cukier puder(500g) i ucierać. Dodać cukier waniliowy, olejek migdałowy, sok i skórkę otartą z wyszorowanej cytryny oraz mielone migdały. Masę rozsmarować na maku.
Połamaną czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach podgrzanego mleka i rozsmarować na cieście oraz posypać posiekanymi, obranymi migdałami, zrumienionymi na suchej patelni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9935/Tort-makowy-na-kruchym-spodzie