Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
masło 1 kostek
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 4 łyżek deserowych
jajka 4 sztuk
sól 1 szczypta
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowych
mleko 125 mililitrów
rodzynki 150 gramów
skórka pomarańczowa - smażona 150 gramów
figi suszone 100 gramów
cukier puder według uznaniaWykonanie:
Masło utrzeć z
cukrami. Kolejno, wciąż ucierając, dodawać
jajka,
sól oraz
skórkę cytrynową. Powoli, lekko mieszając, wsypywać przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wlać
mleko i jeszcze raz wymieszać. Wymoczone, osączone
rodzynki i posiekane
figi oprószyć
mąką, i wsypać do ciasta, dodać
skórkę pomarańczową. Wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
mąką podłużnej formy. Piec 60-70 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: